Röster om ,

Dagbok från flykten: Flickskolorna förblir stängda 

Eleverna kom hem med tårar i ögonen och det finns rapporter om självmord efter att talibanerna förbjudit landets flickor att gå i skola. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Timmar efter starten av det nya läsåret i Afghanistan beordrade talibanerna att årskurs 6 och gymnasieskolor skulle stängas för flickor.  Denna förändring av talibanernas politik gjorde många flickor och deras lärare förvirrade och upprörda.

Talibanernas talesman Enamullah Samangani sa till AFP att rapporterna om att flickor skickats tillbaka från skolan var sanna.  Samangani sa att han inte kommenterar orsakerna just nu, medan Aziz Ahmad Ryan, talesman för talibanernas utbildningsministerium, sa: “Vi får inte kommentera detta.

Alla ni som läser dagboken vet vad jag tycker om talibanerna. Men ni kan alla nu se vilka deras tankar är om ett framtida Afghanistan och bilda er en egen uppfattning. 

Ett team från AFP som besökte Zarghoneh High School filmade när en lärare gick in i klassrummet och sa att skolan skulle stänga.

Enligt AFP var eleverna, som precis anlänt till klassrummet efter några månader, mycket upprörda och gråtande samlade de ihop sina tillhörigheter och lämnade klassrummet.

– Det är väldigt smärtsamt för mig att mina elever gråter, sa läraren.

Talibanerna insisterade på att de ville säkerställa att flickor som studerade i sjätte klass och uppåt undervisades i separata klasser och att undervisningsmetoden var i enlighet med islamisk lag.

Även om flickgymnasiet öppnar igen finns det många hinder för att flickor ska återgå till klassen. Många familjer är misstänksamma mot talibanerna och är ovilliga att skicka ut sina döttrar ur huset.  Andra tycker att flickors utbildning är till liten nytta.

Samtidigt har talibanernas utbildningsministerium erkänt att de stod inför en brist på lärare. Efter att tiotusentals flydde landet efter att talibanerna tagit makten.  

– Vi behöver tusentals lärare och vi försöker anställa tillfälliga lärare för att lösa det här problemet, sa en talesman för utbildningsministeriet. 

Efter skolstängningen har flera flickor begått självmord. En av de flickorna som begått självmord bodde i Kabul i det 6:e distriktet. 

Jag är personligen än mer orolig för människorna i Afghanistan och för min egen framtid. 

Jag vet inte vad jag ska skriva mera idag. Men jag funderar ibland på om ni i Sverige förstår hur bra ni har det? Ni har ett land. Ofta en familj. Tänk om det var du som kastades ut och sökte asyl. 

Jag lämnade Afghanistan när jag var 16 år för en bättre framtid. Jag visste inte då vilken mörk framtid det då skulle bli. Både för de som flydde och för de som stannade kvar och som nu inte ens får gå i skolan. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.