Röster om ,

Dagbok från flykten: Vintern i Istanbul påminner mig om min barndom

I veckans dagbok berättar Mohammad om snöstormar och om hur stadens katter fått det tufft i kylan.

Det här är min första vinter i Istanbul. Folk säger att den är ovanlig. Att det inte brukar vara snöstormar här på vintern.

Hela staden har stått stilla i perioder då snön yrt överallt. Jag tror aldrig jag har sett så mycket snö ens under mina år i Sverige. I min barndom uppe i bergen kring Bamyan så kunde vintrarna vara så här snörika. Men sedan jag lämnade hembyn för Iran, så har jag aldrig upplevt dessa snömängder.

I Sverige kunde det snöa – men jag minns inte att hela stan lamslogs och stod stilla. 

För ett par veckor sedan så svepte en massiv snöstorm ner över staden. Nästan en meter föll på kort tid. Motorvägarna stängdes av. Bilarna stod stilla. Många sov i sina bilar då de inte kunde ta sig hem. Tunnelbanan fylldes med resenärer. Räddningstjänsten fick dra loss bilar från snö och is och hjälpa människor att ta sig till hotell. 

Även i grannlandet Grekland så drabbade stormen Aten. Trafiken och kollektivtrafiken stördes ut även där.

Hur det såg ut i andra länder vet jag inte men snöfallet var så kraftigt att på flygplatsen i Istanbul stoppades all trafik och stadens tjänstemän förbjöds att försöka ta sig till jobbet med bil. De som inte arbetade inom säkerhets-, hälso-  eller transportsektorerna kunde också stanna hemma. 

Enligt Selcuk Tutunçu, chef för ”Istanbul Emergency Coordination Center”, har cirka 40 000 ton salt använts sedan stormen började.  

– Det finns för närvarande mer än 1 500 fordon och mer än 7 000 anställda som arbetar med att få bort snön, sa han till lokala medier. 

Istanbuls borgmästare Akram Imamoglu sa att kommunen hade gett skydd åt cirka 1 500 hemlösa och att ytterligare 1 500 människor som strandat vid bussterminaler på grund av stormen.

Kommunen har också tillhandahållit cirka två ton mat till katter och herrelösa hundar i Istanbul och distribuerat dem över hela staden. 

Vintern är mycket svårt för djuren, speciellt för katterna som är vana vid varmare klimat. Det blev plötsligt kallt på nätterna och katterna fick det svårt. 

Nu en tid senare så börjar det bli varmare och all snö har smält. Snön är borta men minnena av min barndom som kom tillbaka de är kvar.

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.