Tusentals personer demonstrerade i veckan Liberias huvudstad Monrovia – mot höga priser och korruption. Det rapporterar den lokala journalisten Bettie K. Johnson-Mbayo.
Av Blankspot 16 juni, 2019
Den senaste tiden har missnöjet med president George Weah vuxit i Liberia. Över hela landet ser liberianerna priserna på basvaror och bensin gå upp. Samtidigt har enorma summor försvunnit i korruption och onödig administration – både genom nuvarande och tidigare regeringstjänstemän.
Den 7 juni demonstrerade tusentals medborgare på kullen där regeringsbyggnaderna ligger. Demonstranterna krävde en politik som förbättrar den ekonomiska situationen och gruppen ”Patrioternas råd” lämnade in en skrivelse till regeringen.
– Vi har inte kommit för att kräva hans avgång, men för att få honom att reformera regeringen och det sätt han styr staten på, säger Myer Sayplay.
I skrivelsen uppmanar de presidenten att ta “pragmatiska steg” för att adressera korruptionen och se till att väcka Liberias skadeskjutna ekonomi till liv så att människor kan få tillgång till basvaror.
– När man röstar för förändring och det inte händer så uppstår frustration, säger Peter Larman som också protesterade.
För två år sedan kampanjade han för Weah inför valet.
George Weah själv har förklarat att de i linje med IMF:s rekommendationer skurit ned i den exekutiva makten, men också aviserat att den nya budgeten kommer att innehålla en lönereform, något som inte förekommit senaste tio åren i Liberia.
Men att regeringen på IMF:s uppmaning har slutat låna från Centralbanken kommer också att göra det svårt att möta de pressande behoven.
Flera ekonomer menar att det före detta fotbollsproffset Weah snarare än att sluta låna behöver pengar för att få fart på en ekonomi som lider av efterverkningarna av ebolaepidemin, FN-truppernas tillbakadragande, inflation och valutans värdeminskning.
Text: Bettie K. Johnson-Mbayo, Slipway (Liberia)
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.