
Nyheter om Kamerun, Postcards, Västafrika
Valarbetare trotsar våldet i Kamerun
Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet. Detta trots hoten från de beväpnade separatisterna i de engelskspråkiga regionerna i västra Kamerun, som betraktar alla aktiviteter organiserade av den i huvudsak franskspråkiga kamerunska regeringen som olagliga. När president Paul Biya i slutet av januari bestämde sig för att […]
Av Gäst 6 februari, 2020
Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet. Detta trots hoten från de beväpnade separatisterna i de engelskspråkiga regionerna i västra Kamerun, som betraktar alla aktiviteter organiserade av den i huvudsak franskspråkiga kamerunska regeringen som olagliga.
När president Paul Biya i slutet av januari bestämde sig för att hålla valen den 9:e februari utropade separatisterna ett sex dagar långt utegångsförbud. De hotade att ”hantera” alla som vågar sig ut gatorna och har sedan tidigare kidnappat mer än 50 kandidater.
President Paul Biya, 86 – vid makten sedan 37 år – säger att valen kommer att gå fredligt till i hela landet med hänvisning till att över 700 soldater skickats till de engelskspråkiga regionerna. Det största oppositionspartiet Cameroon Renaissance Movement (CRM) har uppmanat till bojkott av valen med anledning av säkerhetsläget och en ”partisk vallag”.
Bybor från de drabbade regionerna flyr till grannlandet Nigeria av rädsla för våld från såväl separatister som militär. FN och EU har uppmanat regeringen till dialog med separatisterna.

– Det internationella samfundet borde verkligen hjälpa till att lösa konflikten. Här är människor rädda för att gå till kampanjmötena eftersom det är skottlossning både dag- och nattid. Ingen är säker. Jag hoppas att jag fortfarande är vid liv efter valen, säger Brian Bob Mbah, invånare i Buea, huvudort i den sydvästra engelskspråkiga regionen.
- Fakta: Ambazonia
- I september 2017 utropade separatisterna staten Ambazonia. Enligt FN har mer än 700 000 människor lämnat sina hem och mer än 3 000 mist sina liv sedan konfliktens början. Läs ett reportage om det här: “På marsch med rebeller i Kamerun” och “Kamerun på randen till inbördeskrig”.
Text: Arison Tamfu.
Toppbild: Ariel Nathan Ada Mbita.
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.