Misslyckandena med att bilda en enhetsregering har länge väckt oro i omvärlden för att kriget ska bryta ut igen i Sydsudan. Men nu ser en enhetsregering ut att bli verklighet.
Av Gäst 20 februari, 2020
Sydsudan förbereder sig inför att den 22:a februari skapa en samlingsregering mellan regeringen och rebellstyrkor.
Världens yngsta nation blev självständig i juli 2011 men gick bara två år senare in i en väpnad konflikt som har krävt 400 000 människors liv. De rivaliserande parterna har varit president Salva Kiir och den tidigare vicepresidenten Riek Machar. Nu ska de två förenas i en regering som ska föra landet till demokratiska val inom tre år.
Men trots att den 22:a februari närmar sig tycks hoppet om fred inte riktigt vara närvarande i huvudstaden Juba.
– Våra ledare kommer inte att arbeta tillsammans för att hjälpa befolkningen. I det här landet är det bara ord och ingen handling. Ledarna kan mycket väl svika oss igen, säger trebarnsmamman Rita Shukran, 28 som är internflykting i Juba.

De datum som satts upp för bildandet av samlingsregeringen har redan två gånger passerats – i maj och i november förra året. Ledarna var då inte överens om säkerhetsupplägget och om gränserna mellan landets olika stater.
Konflikten har karakteriserats av en brända jorden-taktik och den har lämnat stora områden jordbruksmark förstörd, något som drastiskt minskat livsmedelsproduktionen och gjort att sju av landets tolv miljoner har osäker tillgång till mat.
Text: Francis Okech.
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Texten är översatt av Karin Elfing. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.