Nyheter om , ,

Indiska kvinnor utmanar ny medborgarskapslag

De nya lagarna möter omfattande protester, rapporterar den lokala journalisten Athar Parvaiz.

Den 10 december 2019 röstade det indiska parlamentet igenom en kontroversiell lagstiftning som lagts fram av det styrande Bhartiya Janata Party (BJP).

Lagen kallas Citizen Amendment Act (eller CAA) och gör det möjligt för den indiska staten att ge medborgarskap till alla invandrare – förutom muslimer som kommit från grannländerna Pakistan, Bangladesh och Afghanistan fram till år 2014.

BJP menar att lagen är nödvändig eftersom icke-muslimer förföljts i dessa länder. Men lagen tar inte hänsyn till de 40000 rohingyer som kommit till Indien på flykt undan just religiös förföljelse och våld eftersom de är muslimer, har kommit efter 2014 och är från Myanmar.

Lagen delar tydligt opinionen i Indien. Fyra större stater har röstat igenom resolutioner som går emot CAA och oppositionspartierna anklagar det styrande partiet för att drivas av en agenda att vilja splittra befolkningen i folkgrupper.

Den nya lagen har också kritiserats av det internationella samfundet, bland annat det europeiska parlamentet. 

Protester pågår i många delar av Indien alltsedan CAA röstades igenom. De som protesterar menar att lagen inte följer konstitutionen eftersom den gör skillnad på människor utifrån religion.

Den kanske mest uppmärksammade protesten är kvinnorna i Indiens huvudstad New Delhi som protesterar sedan 42 dagar. De samlas dagligen från kväll till midnatt och har kommit att bli en slags symbol för motståndet mot CAA. 

– Vi kommer inte att sluta protestera förrän regeringen drar tillbaka den här lagen som är anti-sekulär och anti-konstitutionell, säger Rehana Khan som är en av de protesterande kvinnorna.

**

Den lokala journalisten Athar Parvaiz.

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.