Analys om

De indiska böndernas rop på hjälp

Demonstrationerna i Indien växer men vad ligger bakom frustrationen? Indienkännaren Julia Wireaus skriver för Blankspot om böndernas rop på hjälp.

– Om det är uppvigling att globalt uppmärksamma böndernas protester, kan jag lika gärna vara i fängelse, sa den 22-åriga klimataktivisten Disha Ravi i rätten efter att ha varit häktad i över en vecka, misstänkt för ett brott som kan ge livstids fängelse. 

Disha Ravi är en av eldsjälarna bakom den indiska falangen av Greta Thunbergs ”Fridays for future”. Rörelsen har fått tusentals unga indier att protestera mot den akuta klimatkrisen som drabbar dem dagligen. Miljoner människor dör av luftföroreningarna, floder torkar ut från ett år till ett annat och djurlivet försvinner i en snabb takt.

Disha Ravi har själv sett det ske i sin hemstad Bangalore, som vuxit explosionsartat under de senaste åren. Ett tag kallades staden för världens “backend office”, då allt fler globala företag utlokaliserade sin verksamhet hit. Hundratusentals jobb skapades och allt fler indier fick en bekvämare livsstil, medan växtlivet led.

Det är numera helt normalt med långa elavbrott och endast de rika kan köpa sig tillgång till rent vatten. 

De flesta av mina indiska vänner vill flytta ut på landsbygden för att rädda sina liv i den kommande klimatkrisen. Gunjeet som precis blivit mamma, förklarade nyligen att det bara kommer att bli värre och att hon inte vill se sin son växa upp bland avgaserna i Delhi.

Hon är inte ensam, många indier oroas av klimatkrisen. 

Här har bönderna – som utgör omkring 60 procent av befolkningen – en nyckelroll. Torkan och översvämningarna har gjort det allt svårare för dem att leva på sitt jordbruk. Årligen begår tusentals skuldsatta bönder självmord efter att ha sett sin skörd försvinna i intet. I dagsläget ruttnar stora delar av grödorna innan den når konsumenten, ibland för att det saknas en kvalitetssäker produktionskedja.

Indien har många småskaliga jordbruk som helt enkelt inte har resurserna att investera i nya arbetssätt. Det är här som det styrande hindunationalistiska partiet BJP velat gå in och reformera – som de själva menar ska ge bönderna större makt att sälja sina spannmål direkt till stora inköpare. 

Det skulle också innebära att det garanterade lägstapriset skulle försvinna. Det har gjort hundratals miljoner småbönder livrädda för att förlora sin livnäring. Det skulle också ge fängelsestraff eller mångmiljonböter att elda upp överblivet spannmål efter skördesäsongen som i dagsläget bidrar till den dåliga luften i storstäderna. 

Så när tiotusentals bönder från delstaterna Haryana och Punjab tog sig till Delhi för att protestera handlade det om att kämpa för sin överlevnad – om att vinna eller försvinna. Som alltid när indierna ryter ifrån, blockerades vägar och människor från alla håll slöt upp i det provisoriska läger som uppstått i utkanten av huvudstaden. 

Jordbruket är särskilt stort i Punjab, som också är sikhernas hemvist. De är som religiös minoritet inte särskilt hängivna den hindunationalistiska ideologin som är kärnan i premiärminister Narendra Modis politik. De är helt enkelt inte stora fans av regeringspartiet BJP, som nu på allvar utmanas för första gången sedan de kom till makten 2014. 

Nätet florerar av manipulerade bilder och påståenden om att det inte alls är fattiga bönder som protesterar, utan våldsamma separatistiska sikher som drömmer om en självständig sikhisk nation – Khalistan. Liknande påståenden är även vanliga bland regeringstrogna indier, där många hävdar att protesterna infiltrerats av pakistanier och marxistiska naxaliter. Jag har hört från bekanta att det var ”förklädda terrorister” som stormade Röda fortet under Republikens dag den 26 januari innan Modi skulle hålla sitt årliga tal.

Riktigt så enkelt är det såklart inte, men faktum är att det inte går att kväsa protesterna, trots tårgas, avstängt mobilnät och hundratals skadade i sammandrabbningarna.

När Greta Thunberg nyligen twittrade en manual över hur man kan stödja de indiska bönderna, kokade det uppenbarligen över för regeringspartiet. Hon polisanmäldes, precis som Disha Ravi som bistått henne med information. 

Internationell uppmärksamhet är det sista Modi önskar sig. Splittringen och hanteringen av meningsmotståndare blottades. Allting ställdes på sin spets, vilket visar hur viktigt det är att omvärlden faktiskt bryr sig. Bönderna är Indiens ryggrad och kommer inte att ge upp i första taget.  

Disha Ravi släpptes mot borgen i tisdags och protesterna fortsätter över hela landet. För bönderna som står på barrikaderna är detta deras sista rop på hjälp. 

Julia Wiræus är författare och Indienkännare, läs fler av hennes texter hos Blankspot här.

Foto: Montage, Ananth BS.