Nyheter om

Indien backar från plastförbud

Det kunde blivit en av världens mest ambitiösa satsningar mot plastskräp, men nu står det klart att Indien väljer en annan, mjukare väg.

Den indiska regeringen gick på världsmiljödagen 2018 ut och sa att landet skulle fasa ut engångsprodukter av plast till 2022.

Det indiska initiativet är en del av en bredare global trend. Fler än 90 länder världen över har de senaste åren förbjudit specifika engångsartiklar av plast.

Framförallt är det plastpåsar som förbjuds och det är oftast afrikanska länder som tar till lagstiftning för att bekämpa problemet.

Enligt The Economist beror detta delvis på att länderna saknar organiserade system för avfallshantering och återvinning vilket gör problemet mer synligt, det beror också på att många av länderna saknar en stark industrilobby.

Efter ett intensivt lobbyarbete från det indiska näringslivet och ekonomiska prognoser som pekar på en avtagande tillväxt ser det däremot ut som att Indien kommer att välja en mjukare väg.

Under sitt tal på självständighetsdagen 15 augusti talade premiärminister Narendra Modi om ett Indien fritt från plast.

– Kan vi befria Indien från engångsartiklar av plast? Det har blivit dags för oss att implementera en sådan idé. Låt oss mobilisera arbetslag för att arbeta i denna riktning.

Talet blev början på intensiva spekulationer om att landet var på väg att förbjuda engångsartiklar av plast, detta dementerades dock av landets miljöminister Prakash Javadekar i september.

Trots miljöministerns avvisande förnyades spekulationerna kring ett förbud av att premiärministern under ett tal till FN i september sa att ”min regering har tillkännagett att Indien kommer sätta ett stop för engångsprodukter av plast inom de kommande åren. Jag tror att tiden har kommit för hela världen att säga adjö till engångsartiklar av plast”.

Tvetydigheten i de indiska uttalandena gjorde att många trodde att planen var att förbjuda ett antal engångsartiklar som ett första steg. Men den andra oktober kom svaret: ”Inget nytt förbud kommer utfärdas,” sa Chandra Kishore Mishra, en högt uppsatt tjänsteman vid det indiska miljödepartementet, ”nu handlar det om att berätta för människor om de dåliga effekterna som plast har, om att samla in och skicka till återvinning så att människor inte skräpar ner.”

Istället för förbud ser det ut som att landets regering endast kommer be delstaterna att stärka tillsynen av nuvarande regler kring förvaring, tillverkning och användning av till exempel polyetensäckar och frigolit. Indien konsumerar i dag ungefär 14 miljoner ton plast om året och saknar ett organiserat system för att hantera plastavfall.

Experter menar att regeringens förhållningssätt till stor del beror på påtryckningar från industrilobbyister.

Den landsomfattande kampanj mot engångsartiklar som regeringen presenterade 2018 orsakade oro hos konsumentföretag som använder plastförpackningar till allt från läsk, kakor, ketchup och schampo.

The Confederation of Indian Industry, den indiska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, menade att ett förbud mot engångsartiklar av plast utgjorde ett existentiellt hot mot flera ekonomiska sektorer eftersom det för många producenter inte finns några rimliga paketeringsalternativ.

“Det var ett medvetet beslut inom regeringen att inte slå för hårt mot företag för tillfället och istället uppmuntra till minskad användningen av plast på en frivillig basis” berättade en tjänsteman som arbetade med policyn för tidningen The Economic Times.

Samtidigt som den indiska debatten pågår har plastavfall nått epidemiska proportioner i världens hav. FN uppskattar att det finns 100 miljoner ton plast i haven och forskare har bland annat hittat stora mängder mikroplaster i däggdjur som spenderar större delen av sin tid djupt ner i haven.

– Gifter och föroreningar i vissa av dessa plastprodukter urlakas och tar sig in i människokroppen där de orsakar svåra sjukdomar som cancer, hävdade Chitra Mukherjee, talesperson för den Delhi-baserade Chintan Environmental Research and Action Group.

Foto: Marcin Białek