Nyheter om

Nio döda i demonstrationer mot Indiens nya jordbruksreform

Efter ett år av demonstrationer trappar jordbrukare i Indien nu upp sina protester vilka möts av polis och militär.

I september 2020 antogs de nya jordbrukslagarna i Indien vilket innebar att marknaden skulle bli mer fri. De gamla lagarna skulle dock inte försvinna, utan kompletteras med nya. Sedan dess har landets jordbrukare protesterat.

I söndags körde en bil som ägs av den biträdande inrikesministern Ajay Mishra över och dödade fyra bönder som demonstrerade mot de nya jordbrukslagarna i staden Lakhimpur Kheri i Uttar Pradesh, rapporterar Al Jazeera.

Efter påkörningen utbröt våld mot den regeringsägda bilen och personerna i den. Föraren och de tre medlemmarna till partiet Bharatiya Janata (BJP) blev alla dödade.

– De blev ihjälslagna av bönderna, säger inrikesministern Ajay Mishra i ett uttalande.

Även en lokal journalist har hittats död på platsen.

Protesterna mot jordreformen vänder sig mot avregleringen av priser på jordbruksprodukter. Bönderna själva vill hellre ha kvar det statligt kontrollerade systemet eftersom det ger säkrare priser. Förut har jordbrukarna nämligen sålt sina produkter på lokala marknader – mandi. Där har regeringen sedan köpt varorna genom mellanhänder till ett bestämt pris. Med de nya lagarna blev den största förändringen att man inte längre skulle använda mandi på samma sätt.

Småbönderna var rädda för att de på en öppen marknad inte skulle kunna konkurrera mot de stora företagen. Regeringen i Indien menade att lagändringarna behövdes för att öka effektiviteten och modernisera jordbruket med målsättningen att fördubbla böndernas löner till 2022. 

Tusentals jordbrukare har nu slagit läger utanför New Delhi sedan november förra året för att visa sitt missnöje med de nya lagarna. Demonstrationerna har i allmänhet varit fredliga men i januari ledde sammandrabbningar till en demonstrants död och hundratals skadade efter att demonstranter bröt igenom polisens barrikader för att storma ett historiskt fort i Delhi.

De senaste dagarnas våld kommer efter att demonstrationerna som pågått i ett år trappats upp. Enligt demonstranterna själva är det en viktig upptrappning för att förändring ska ske, men trots många diskussioner mellan regering och jordbrukare har man ännu inte hittat en lösning.

I veckan har myndigheterna skickat extra styrkor och hindrat ledare från oppositionspartier från att komma in i distriktet för att förhindra ytterligare våldsamheter. Även skolor i området har stängts, sammankomster förbjudits och internettjänster stängts av.