Genom att lära sig sy i materialet jute har synskadade kvinnor i Indien motbevisat fördomar och motverkat risken att hamna på gatan.
Av Sharada Balasubramanian 20 september, 2019
Världens största juteväska – 20 meter lång, 11,5 meter bred och 300 kilo tung – kom nyligen med i Guiness rekordbok.
Den tillverkades av nio kvinnor med synsvårigheter i delstaten Tamilnadu i Indien och kom till genom ett samarbete mellan textilskolan Sardar Vallabhai Patel International School of Textiles and Management och stiftelsen Chandran’s Yuva Foundation.
Indiens premiärminister har uppmanat till att sluta använda plast och S Sasikala, ordföranden för Chandran’s Yuva Foundation säger att arbetet med den enorma juteväskan är ett sätt att skapa medvetenhet kring att använda ekovänliga alternativ istället.
Jute är ett slitstarkt material som sedan urminnes tider används i Indien men som delvis fallit i glömska.
En annan ambition med projektet har varit att visa på potentialen hos en grupp som annars ofta hamnar på gatan som tiggare.
Studenter från skolan gav de synskadade kvinnorna viss utbildning i arbetet med juteväskan.
– Var vi än går pratar folk med oss som att vi inte vet någonting, därför känns det extra bra att kunna göra något sånt här, säger Maarathal Ranganathan, en av de kvinnor med synsvårigheter som var med och sydde väskan. Den ställs för närvarande ut på textilskolan.
Foto: S Kalai Selvan.
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.