Nyheter om , ,

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bolivia går just nu igenom en epidemi av denguefeber – en tropisk myggburen sjukdom. Hittills har fem dödsfall bekräftats och ytterligare 20 genomgår en analys för att se om det handlar om dengue. 25 000 personer har smittats enligt Bolivias hälsomyndigheter. 

Enligt Alfonso Tenorio som är representant för Världshälsoorganisationen i Bolivia handlar det om det värsta dengueutbrottet någonsin i Latinamerika (utöver Bolivia är även Paraguay och Brasilien drabbade). Bolivias hälsominister Anibal Cruz uttalade vid en presskonferens att han räknar med att antalet fall kommer att nå 60 000. Värst drabbad är regionen runt staden Santa Cruz.

Där har regionala myndigheter satt igång en kampanj av offentligt finansierad myggbekämpning men det är ändå många som betalar privata företag för att få sina hus myggfria. Rädslan för att insjukna har också fått försäljningen av myggmedel att skjuta i höjden.

I torsdags rapporterade hälsoministeriet 35 815 fall i Santa Cruz och totalt 47 754 i de sju (av nio) departement där det rapporterats fall. 12 bekräftade dödsfall har dokumenterats och ytterligare 21 dödsfall utreds för dengue.

De statliga sjukhusen är fyllda till bristningsgränsen av personer med symptom på sjukdomen. 

På barnsjukhuset Mario Ortiz i Santa Cruz är gångarna överfulla av kvinnor med barn som hänger i deras kjolar, den övervägande majoriteten med misstanke om dengue. Vissa väntar på att få träffa en läkare medan andra som redan fått hjälp sitter på bänkarna med dropp. Det är helt fullt och därför finns inte sängar till patienter utan de hamnar i väntrummen. Både vid den stora ingången och vid akuten finns information om att sjukhuset har kollapsat och att de därför uppmanar föräldrar att protestera för att kräver fler vårdplatser.

Jag träffar Griselda Conde som tvingats sova på Mario Ortiz för att få vård åt sin son på tre år. Hon berättar att hennes andra son på sju år insjuknat några dagar tidigare och att även hennes svärmor och ett syskonbarn har drabbats. 

– Jag gick till läkaren i min förort men där fick jag bara sitta och vänta. Min son hade väldigt hög feber så vi åkte hit. Jag hoppas bara att inte jag också får dengue eftersom jag i princip är helt själv med barnen – deras pappa kommer bara hem från sitt jordbruksarbete en gång i månaden.

Text: Rocío Lloret Céspedes

Journalisten Rocío Lloret Cespedes
Journalisten Rocío Lloret Céspedes rapporterar från barnsjukhuset Mario Ortiz i Santa Cruz.

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.