Nyheter om ,

Mordanklagad före detta maoist – ny talman i Nepal

Valet av Agni Sapkota som ny talman för representanthuset i Nepal har lett till häftiga motreaktion i landet. Det rapporterar den lokala journalisten Sewa Bhattarai.

Förkämpar för mänskliga rättigheter menar att det innebär ett hårt slag mot offren för landets inbördeskrig och övergångsrättvisan. Det vill säga processen att åtala de skyldiga, eftersom Sapkota är en tidigare maoist som anklagats för mord under det decennielånga kriget som tog slut 2006.

Den tidigare talmannen Krishna Bahadur Mahara avgick efter våldtäktsanklagelser i september och den 19:e januari nominerade det styrande partiet NCP (Nepal Communist Party) Agni Sapkota som tidigare ingick i maoistfraktionen av NCP.  Många aktivister protesterade redan mot nomineringen och en stämning har lämnats in till Högsta domstolen (prövningen har fördröjts av tekniska skäl).

Sapkota förnekar alla anklagelser. Trots protester utanför parlamentet svors han in den 27 januari. 12 demonstranter – bland annat frun till den man Sapkota anklagas för att ha mördat – arresterades samma dag.

Conflict Victims’ Common Platform (en organisation för offren från inbördeskriget) fördömer starkt det som hänt. I ett uttalande säger ordförande Bhagiram Chaudhary.

– Att arrestera de som står upp för rättvisan och utse en beskylld mördare som talman istället för att utreda anklagelserna är en parodi på demokrati. Vi kräver att aktivisterna frisläpps och att Sapkota utreds istället för att utnämnas [till talman].

Mer än 17 000 personer mördades och 1 400 försvann under inbördeskriget. Offren har ännu inte fått upprättelse. Sapkotas fall väntar på prövning tillsammans med 65 000 andra fall som har registrerats vid Nepals två instanser för övergångsrättvisa. 

**

Journalisten Sewa Bhattarai. Foto: Bikram Rai (Byggnaden i bakgrunden är det federala parlamentet i Kathmandu).

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.