Nyheter om ,

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

I samband med att Indien tog ifrån Kashmir dess semi-autonoma status den femte augusti 2019 och istället överförde kontrollen direkt till huvudstaden New Delhi arresterades hundratals politiska ledare och aktivister.

Två av dem var Omar Abdullah och Mehbooba Mufti. De har båda tidigare haft höga ministerposter i Kashmir de senaste åren och hade varnat för att regeringsbeslutet riskerade att få katastrofala följder.

I Indien kan personer i hållas i ”preventiv arrest” i sex månader. Men för att Abdullah och Mufti skulle kunna fortsätta att hållas fängslade applicerade Narendra Modis regering den drakoniska lagen Public Safety Act (PSA) på de här fallen den 6 februari. PSA innebär att personer kan arresteras utan rättegång i upp till två år. 

Mehbooba Muftis dotter Iltija Mufti är upprörd över hur hennes mamma behandlats.

– PSA forcerades på min mamma bara för att hon vägrade skriva under en illegal förpliktelse att hon inte kommer att göra några uttalanden mot återtagandet av Kashmirs (delvis) självständighet, säger hon.

På gatan i Kashmir är många också chockade över hur centralregeringen behandlat de två ledarna, inte minst med tanke på att de i kontrast till många andra politiska grupper i regionen deltog i valen förra året och därmed bekräftade tillhörigheten till Indien.

– Genom att sätta politiker som är för [att Kashmir är en del av] Indien bakom galler, har centralregeringen visat att de inte litar på några politiker i Kashmir, inte ens de som hissade den indiska flaggan här, säger butiksägaren Jameel Ahmad på Röda torget i regionhuvudstaden Srinagar. 

Förutom arresteringarna har en rad övergrepp mot de mänskliga rättigheterna skett, inte minst när den indiska regeringen slog ned mot internettillgången. Den indiska regeringen menar att både restriktionerna att använda internet och arresteringen av höga politiska ledare handlar om att upprätthålla freden. Men tilltagen har väckt stor kritik både i Indien och internationellt.

Journalisten Athar Parvaiz.

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.