Nyheter om , ,

Ny gryning för kenyansk politik

En kommission i Kenya har lagt fram förslag på hur landet ska undvika konflikter efter val. Förslagen har mottagits positivt men får samtidigt kritik för att kunna leda till ökade offentliga utgifter.

När Kenyas president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga skakade hand i korridoren i presidentens kontor den 9 mars 2018 riktades hela landets uppmärksamhet mot betydelsen av detta historiska handslag.

De två ledarna valde då att lämna de stridigheter bakom sig som kommit att närapå driva landet mot inre kaos efter valet år 2017.

I tisdags (26:e november) – ett och ett halvt år efter handslaget – släpptes rapporten Building Bridges Initiative (BBI), producerad av personer av olika politiska tillhörigheter som handplockats av de numera goda vännerna Odinga och Kenyatta. Målet för arbetet var att hitta mekanismer för att ”hela landet”. BBI innehåller rekommendationer om långtgående ändringar i regeringens strukturer och administration.  Tanken är att överbrygga politiska stridigheter genom att undvika ett scenario där vinnaren får allt och förloraren ingenting.

Bland annat föreslås att återinföra en premiärminister och nya rutiner för att tillsätta statsråd samt att huvudförloraren i valen nomineras till parlamentet och blir officiell oppositionsledare med ett skuggkabinett. Ett annat förslag är att främja regional och etnisk balans i regeringen, precis som i den tidigare konstitutionen som gällde innan 2010.

I onsdags hölls en konferens där delegater från de 47 länen informerades om innehållet i rapporten. Rekommendationerna ska nu antingen direkt röstas om i parlamentet eller läggas fram för folkomröstning.

Den här rapporten är verkligen något som diskuteras bland vanliga kenyaner. Kamiri wa Wairimu är 39-årig affärsman och veteodlare i Narok, ett av de områden som mest påverkades av de politiska spänningarna efter valen. Kamiri säger att det visserligen är positivt att försöka hela de politiska processerna i Kenya men samtidigt är han orolig för de offentliga utgifter rekommendationerna kan leda till. 

–  Ytterligare politiska poster läggs till i ett läge där vanliga människor kämpar för att få ihop till mat medan löneutgifterna för politiker och deras administration redan är höga, säger han.

**

Journalist: Kimani Chege

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.