Nyheter om ,

Laviner dödar allt fler soldater i Himalaya

Kashmirkonflikten är en territoriell dispyt mellan Indien, Kina och Pakistan om vilken stat Kashmir tillhör. Men i klimatkrisens spår ställs alla länders arméer inför en ny gemensam fiende.

Siachenglaciären ligger i Karakorumområdet i Himalaya på uppemot 6000 meters höjd och är officiellt erkänt som världens högst belägna slagfält.

I kampen om Kashmir har Indien och Pakistan mekaniserade förband på gränsen. Det påverkar regionens sårbara ekologi eftersom soldaterna lämnar enorma mängder sopor efter sig. För de soldater och bärare som verkar i den karga miljön är det ökade antalet laviner ett allt större hot. 

2012 dog 140 pakistanska soldater när en massiv lavin gick i de lägre delarna av Siachen. 2016 dog 10 indiska soldater i en annan lavin och den 18 november i år dödades sex personer – fyra soldater och två bärare – i en ny lavin i området. Mindre än två veckor senare dödades ytterligare två personer när en till lavin gick. 

Krympande glaciärer och fler laviner i Himalaya togs upp som ”högst troliga” följder i FN:s klimatpanel IPCC senaste rapport från 2014-15.

En tidigare forskare vid enheten för studier av snö och laviner vid Indiens försvarsministerium bekräftar att frekvensen av laviner har ökat stadigt i Siachen sedan 1984 då indiska trupper först placerades ut där och forskarna började studera området.

Forskaren (som uttalar sig anonymt eftersom han enligt sekretessregler är förbjuden att uttala sig offentligt) säger att både de lägsta och högsta vintertemperaturerna på glaciären visar en tydligt uppåtgående trend, även om det sker med fluktuationer. Vilket i sig är en viktig anledning till att det går fler laviner.

Thukjay Lotus, en bärare som jobbar i Siachen och som jag träffade i byn Panamik nära baslägret, säger att han ser laviner som det största hotet i området. 

– Vi är alltid oroliga för lavinfaran. De senaste 10 åren har ett antal laviner gått i Siachen och många har förolyckats. För två år sedan klarade jag mig precis.  

Text: Athar Parvaiz

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.