Nyheter om ,

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Se Gerald Bermúdez video-vykort..

Av: Gerald Bermúdez

Svensk översättning:

Hej, jag heter Gerald Bermúdez och rapporterar från djungeln i Chocó, Colombia. I dag kommer vi att prata om den frihetsinskränkning som svarta samhällen upplever på grund av kriget mellan ELN och paramilitärer.

Det här är Pogue, Chocó. En liten by vid floden Bojayás strand, fem timmar med båt från Quidbo, som är Chocóområdets huvudstad. 

Befolkningen bor mitt i en intressezon för de nya paramilitära grupperna Gaitanista Self-Defence Forces of Colombia, och ELN-gerillorna.

Det pågår hela tiden stridigheter och av floden är ständigt övervakad. Därför har inte Pogues befolkning kunnat röra sig fritt sedan juni 2019. 

Banan- och kassava-grödor har förstörts. Timmerhandeln som är samhällets huvudsakliga inkomstkälla har minskat eftersom rädslan för konflikterna begränsar livet.

Nu överlever de flesta på fisken de lyckas fånga. 

Elbelysningen har slocknat eftersom dieselkraftverket förstörts. Borgmästarkontoret har inte lagt ett öre på att fixa det. Eftersom skolan hotades av ELN finns det ingen lärare där nu. Det finns inte heller något rinnande vatten eller avlopp.

Natten den 31 december 2019 anlände ungefär 300 paramilitärer i byn. 

Det tog den colombianska armén två dagar att resa från den närmaste militärbasen till Pogue, ett avstånd som bara ska ta en timme med båt. Slutsatsen i deras rapport var att det inte fanns något väpnat hot mot byborna här. 

Men enligt byns ledare ser verkligheten annorlunda ut.

De fruktar för att dessa gerillagrupper ska rekryterar deras barn; att de ska ta skydd bland deras hus så att byborna hamnar i skottlinjen; och att de inte längre kan leva i fred eftersom kriget återvänder.

De fruktar för att det som skedde för arton år sedan ska upprepas. 

Den andra maj 2002 blev över ett hundra människor dödade av FARC efter att en bomb (en hemmagjord av en gascylinder) detonerade i en kyrka där det fanns flyktingar. 

Massakern ägde rum i distriktet Bellavista, i Bojayá, Chocó under en stridighet då de paramilitära hade tagit skydd bakom den lokala kyrkan. 

Efter massakern blev Bellavista återuppbyggt, och nu finns det ett mausoleum på platsen. 

Efter allt som skett känns freden i området fortfarande flyktig. De drabbade samhällena har sedan 2019 fördömt närvaron av de väpnade grupperna och det hot som de utgör för deras överlevnad. 

En av de mest använda rutterna för att transportera vapen och kokain ut ur Colombia och mot Centralamerika är med motorbåt eller ubåt genom den närliggande Atratofloden, eller någon utav de andra floderna som mynnar ut i Atlanten eller Stilla havet. 

Byborna, internationella organisationer och aktivister är oroliga för att massakern i Bellavista kan upprepas i Pogue, och för att gerillornas skräckvälde ska fortsätta.  

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.