Nyheter om ,

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Det har nu gått nästan tre månader sedan 17 studenter (de flesta kvinnor) från Dembi Dollo University fördes bort av oidentifierade grupper i Oromoregionen. Det ledde till att många organiserade sig på nätet och att ett flertal demonstrationer anordnades för att sätta press på den federala regeringen att arbeta för att studenterna frisläpps.

Regeringens svar har kritiserats hårt. Under de två presskonferenser som hölls i januari var de detaljer om kidnappningen som levererades både otydliga och osammanhängande. 

Internetuppkopplingen har i perioder varit nedstängd i området runt Dembi-dollo och det har förekommit avbrott i telekommunikationen. Enligt Ethio Telecom har det har varit nödvändigt för att säkerställa fred och säkerhet i området.

Premiärminister Abiy Ahmed har påtalat att det som hänt inte har något att göra med etniska grupper. Men en växande instabilitet i landet och motsättningar mellan oromo och amhara gör att många ändå tror att kidnappningarna är en slags kulminering av våldet mellan de två folkgrupperna.

Tystnaden från regeringstjänstemännen gällande kidnappningen har lämnat rum för ogrundade påståenden, till exempel att den skulle vara ett trick för att ytterligare dela landet och dra uppmärksamheten från de kommande valen.

Den senaste tiden har mobiliseringen online för de kidnappade studenterna påtagligt gått ned.

– Jag hoppades att om människor fortsatte att fråga var studenterna är så skulle regeringen känna att de måste ge oss svar, men tillräckligt många engagerar sig inte så jag ser ingen poäng i att fortsätta bedriva kampanjen. Vår röst var inte tillräckligt hög för att få regeringens uppmärksamhet, säger Ruhama Michael som driver onlinekampanjen #bringbackourstudents sedan flera veckor men nu börjar känna sig alltmer slutkörd.

Den lokala journalisten Hiwot Abebe rapporterar från Addis Abeba.

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.