Analys om ,

Covidkrisen i Indien kan inom kort påverka hela världen: “Ge oss så mycket vaccin och syrgastuber som möjligt”

Hundratusentals nya infektioner per dag och stängda sjukhusgrindar. Det är situationen i Indien. Ett mardrömsscenario – trots tidigare uttalanden från den indiske premiärministern Modi om att man lyckats bekämpa pandemin.

Situationen i Indien under den andra vågen är katastrofal. Genomsnittssiffran på antalet smittade per dag, de senaste sju dagarna, är 340 140. Dessutom tror man att det finns ett stort mörkertal.

Betraktar man siffrorna i relation till den stora befolkningsmängden blir de procentuellt inte så höga. Men situationen är trots det dramatisk och vården har helt enkelt ingen kapacitet att ta hand om så stora mängder sjuka. Det saknas såväl vårdpersonal som intensivvårdsplatser.

I januari talade premiärministern Modi under World Economic Forum i Davos och påpekade hur hela världen för ett år sedan trott att den stora katastrofen skulle komma i Indien men lyfte fram hur väl landet klarat sig. Han lyfte fram hur man därmed räddat mänskligheten från en katastrof då landet står för 18 procent av världens befolkning.

– I denna kamp (mot viruset) utförde alla i Indien sina uppgifter med tålamod och förvandlade kampen mot corona till en folkrörelse. Idag är Indien bland de länder som har lyckats rädda livet för det maximala antalet medborgare och som herr Prabhu sa minskar antalet människor som är smittade med corona i dag snabbt.

Sedan dess har Modi hans indiska folkparti BJP fortsatt kommunicera liknande framgångsbilder. Många började slarva med social distans och munskydd.

Dessutom genomfördes val i fyra delstater samt religiösa högtider såsom Kumbh Mela som är hinduernas viktigaste vallfärd och genomförs var 12:e år.

Miljontals anhängare samlades längs floden Ganges i den norra staden Haridwar för att ta ett dopp i vattnet, enligt BBC.

Myndigheterna i Haridwar efterfrågade i teorin ett negativt coronatest.  Men i realiteten var det inte genomförbart att kontrollera om man hade ett negativt coronatest. Myndigheterna uppmanade också människor via högtalare att bära masker och hålla avstånd samtidigt som hundratals volontärer sprayade pilgrimer med desinfektionsmedel, enligt österrikiska tidningen Kurier.

Dr Navjot Dahiya, vice ordförande för Indian Medical Association, en frivillig organisation för medicinsk personal, har kallat den indiska premiärministern en “super-spridare” av Covid-19-pandemin och lade skulden för denna förödande andra våg helt i händerna på Modis regering, enligt tidningen The Tribune.

Journalisten Barkha Dutt som bevakat pandemin i Indien, bland annat i den egna Youtube-kanalen Mojo, är kritisk till att val och religiösa sammankomster har genomförts.

Men hon kritiserar också det långsamma vaccinationsprogrammet och att man gett bort vaccinationer innan man haft en bättre plan för vaccinutdelningen i landet.

– Det är en kombination av brist på uppföljning, slarv och inkompetens som orsakar detta nu, säger Barkha Dutt.

Hon väcker också en fråga om regeringens prioriteringar som mitt i en växande humanitär kris grälar om kritiska reportage i utländsk press och uppmanade Twitter att ta bort hundratals inlägg som var kritiska till pandemihanteringen, vilket Twitter senare också gjorde.

Det kommer att dröja tills alla är vaccinerade i Indien. Från och med den 1 maj har premiärminister Modi aviserat att alla över 18 år nu kan vaccinera sig.

De mellan 18 och 44 år förväntas dock betala för vaccinet, eftersom de inte anses vara en del av landets prioriterade grupper av utsatta medborgare, enligt regeringens pågående vaccinationsprogram uppger The Indian Express.

Indien är därmed ett av de få länder i världen som i dagsläget inte erbjuder gratis vaccin till sina medborgare.

Barkha Dutts egen far har i veckan avlidit av Covid-19 och plötsligt är hon nu en del av den historia hon rapporterat om under ett helt år.

I klippet nedan hör man henne berätta om att få uppleva att ambulansen dröjer, hur ambulansen sedan inte är en ambulans och dessutom saknar all medicinsk utrustning samt hur hon får slåss om en intensivvårdsplats. Och när faderna sedan ska kremeras finns det inga platser, utan hon får slåss med två andra familjer om en plats för avsked och kremering.

– Hur svårt det än var för mig så är det ett faktum att jag tillhör den övre medelklassen, till och med välbeställd, i Indien. Jag fick tillgång till ett sjukhus och fick tillgång till en IVA-plats för min far. De allra flesta jag rapporterar om dör utanför grindarna till sjukhusen som stänger sina dörrar för patienter, säger Barkha Dutt i en intervju hos ITV News samma dag som hennes far avlidit.

Vården i Indien ser ut att kollapsa och var redan före pandemin kraftigt underfinansierad. Indien spenderade endast 1,8 procent av sin BNP på hälsovården 2020-21, tidigare år var det så lågt som 1-1,5 procent.

Detta är bland de lägsta nivåerna för någon regering i världen. I mars när finansministern Nirmala Sitharamanen lade fram den nya regeringsbudgeten fördubblades budgeten för hälsovården för perioden 1 april 2021 till 31 mars nästa år.

Indiens situation berör nu hela världen. Inte enbart för de fruktansvärda bilderna från överfulla sjukhus och hur avlidna transporteras bort. Återigen är de allra fattigaste hårdast drabbade och även barnen är extra utsatta.

Indien är också den största producenten av vaccin och i en situation där de varken har syrgas, sängplatser eller mediciner till sina invånare har de för ett par dagar tvingats till ett exportstopp av vaccin för att fokusera på de egna vårdbehoven.

Skulle detta fortsätta kommer det leda till en dominoeffekt för vaccindistributionen i hela världen och kampen mot pandemin.

Så länge det finns områden i världen där coronavirus kan spridas och muteras fritt, är ingen säker skriver FN:s regionala informationskontor för Västeuropa.

Detta poängterar också journalisten Barkha Dutt:

– Förr eller senare, om den här humanitära krisen inte rör världens samvete, kommer den att påverka världens säkerhet. Så av dessa skäl behöver Indien hjälp och världen bör fokusera på att låta oss få så mycket vaccin som möjligt och så många syrgastuber som möjligt.

Allt fler städer i Indien stänger nu ner för att stoppa smittspridningen. Men en stor trångboddhet och brist på vatten försvårar läget för att hålla distans och kunna tvätta händerna.

En stor mängd humanitära organisationer över hela världen har gått samman för att göra något åt situationen i Indien genom en rad olika insamlingskampanjer.

Dessutom är hjälpsändningar på väg från USA, Ryssland och EU till Indien med syrgas och respiratorer.  

Foto: Trinity Care Foundation, CC BY-NC-ND 2.0

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.