Nyheter om ,

Extrem värmebölja i Indien – över en miljon människor drabbade

Under slutet av april har Indien drabbats av värmebölja med extremt höga temperaturer på uppemot 49° grader har uppmätts. På flera platser i landet har bränder startat till följd av värmen.

Värmerekord och höga temperaturer har sedan två månader tillbaka drabbat stora delar av Indien. Under torsdagen uppmättes den varmaste dagen i Delhi i april med 43.5° grader. Det är den varmaste temperaturen på tolv år i Delhi.

De höga temperaturerna väntas dessutom stiga ytterligare i nordvästra och centrala Indien de kommande dagarna varnar det indiska meteorologiska departementet. Delstaterna Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana, Chandigarh, Delhi och Rajastan är särskilt drabbade.

Även grannlandet Pakistan har drabbats av de höga temperaturerna och totalt beräknas nu en miljon människor att komma att drabbas av hälsoproblem kopplade till de höga temperaturerna.

Indien är ett land som med åren har drabbats av fler och längre perioder av värmeböljor. I år syntes höga temperaturer redan i början av mars. Det blev den varmaste månaden sedan mätningarna började för 122 år sedan, rapporterar The Indian Express.

Forskare menar att det är klimatförändringarna som leder till att värmeböljorna i Indien infaller tidigare än vanligt.


Indiens premiärminister Narendra Modi har gått ut och varnat för att värmeböljorna riskerar att skada både miljön och människorna i landet.

Under slutet av april har flera bränder startat i landet och sjukhus, skogar och historiska byggnader har skadats och förstörts till följd av bränderna.

Människor som lever i fattigdom och i slumområden riskerar att drabbas dubbelt: Först av bränderna och sedan av brist på vatten. En del människor riskerar dessutom att tvingas på flykt från sina hem.