Nyheter om

Miljöorganisationer skippar klimattoppmöte i Dubai: Anklagar värdlandet för “Greenwashing”

Årets klimattoppmöte, COP28, äger rum i Dubai i november. Nu meddelar flera svenska miljöorganisationerna att de inte kommer att avsätta tid och pengar för att delta.

Diskussionen inför klimattoppmötet i Dubai har i månader präglats av kontroverser och påståenden om så kallade ”green washing” eller grönmålning. Mänskliga rättighetsorganisationer kräver att ökenstaten släpper politiska fångar. Värdlandet har heller inte rapporterat in sina egna metanutsläpp på 10 år, enligt norska Transit Magasin.

Nu uppger tidningen Sveriges Natur att flera stora svenska miljöorganisationer inte kommer att delta i årets klimattoppmöte.

– Det är en nedprioritering. Det handlar om platsen och val av ordförande, att man måste flyga dit och att vi inte tror att det kommer bli så tunga förhandlingar i år, säger generalsekreterare i Sveriges Natur Karin Lexén till organisationens egna tidning. 

Föreningen kommer ändå behålla sina ackrediteringar för att ge till de partnerorganisationer som är på plats i stället.

– Vi är mycket kritiska till att man har valt den här oljeshejken till ordförande, men vi uppmanar inte till bojkott. Det är otroligt viktigt att civilsamhället fortsätter finnas på plats och följa förhandlingarna, det är vår generella ingång. Inte minst när fossillobbyn är så himla stark, säger Lexén till Sveriges Natur.

Även WWF Världsnaturfonden i Sverige bekräftar att de inte kommer att resa till Dubai med hänvisning till “omprioriteringar”. Sveriges Natur rapporterar att Greenpeace Sverige säger att det är tveksamt om någon från deras organisation kommer att resa, men att Greenpeace kommer att vara starkt representerat av sina kollegor från Mellanöstern och Nordafrika i en global delegation.

Enligt det norska magasinet Transit har Naturskyddsföreningens kollegor i norska Naturvernforbundet än så länge planerat att resa, men ledaren Truls Gulowsen säger till Transit att det inte har fattats något slutgiltigt beslut:

– Vi har tänkt skicka en till två personer, som vi har gjort de senaste åren, men vi har inte tagit något slutgiltigt beslut än, säger Gulowsen till Transit Magasin.

Han påpekar att han har vissa reservationer mot att oljestaten Förenade Arabemiraten är årets värdland:

– Å ena sidan kan mötet vara en viktig milstolpe i arbetet för att rikta fokus mot fossila bränslen som kärnproblemet och förstärka åtagandena om avveckling, men ju mer som framkommer om värdlandets förberedelser, desto mer kan man verkligen undra om det finns någon poäng i att delta i detta möte överhuvudtaget, tyvärr, säger Gulowsen.

– Jag vill inte utesluta att vi gör som Naturskyddsföreningen. Men detta klimattoppmöte kan skapa en hel del fokus på avveckling av fossila bränslen, och just därför är det viktigt att miljöorganisationer från länder som Norge, som är stora exportörer av fossila bränslen, är närvarande, säger Gulowsen till Transit Magasin.

CAN Europe, Europas största paraplyorganisation för klimatorganisationer, uppger att de inte har fått signaler från sina medlemmar om en öppen bojkott. CAN International är ett globalt nätverk med över 1 300 icke-statliga miljöorganisationer i över 130 länder.

Toppbild: Foto: UNFCCC / COP28