Nyheter om ,

Bybor bojkottar valet i Indien

Världens största demokratiska val har just inletts i Indien. I byarna runt staden Anaikatty i södra Indien ser befolkningen det som en möjlighet att driva igenom sina krav – inte igenom att delta i valet utan genom att bojkotta det, det rapporterar journalisten Sharada Balasubramanian.

Byarna runt staden Anaikatty ligger inbäddade i västra Ghat, en naturmiljö som utgör ett världsarv. Men för befolkningen utgör vilda elefanter ett hot. Den lokala regeringen lovade därför säkra bostäder inom ramen för ett program för soldrivna hållbara hus. Projektet startade 2016 och husen skulle färdigställas inom 90 dagar. Men inget hände och sedan dess bor män i tillfälliga hyddor och kvinnor och barn i statliga skolor. Befolkningen har nu sagt att de inte deltar i valen om inte husen byggs. De menar att de utnyttjar valet för att uttrycka sin demokratiska rättighet. Vem som är vid makten spelar mindre roll.

– Bojkotten är ett sätt uttrycka missnöjet med hur myndigheterna har misslyckats med att uppfylla sina löften. Beslutet togs av alla i byn. Vi vill inte ha något annat än de här husen, annars röstar vi inte, säger Vyapari Mylan som bor i byn Dhumanoor.

Och nu verkar det som att projektet faktiskt är på väg att återupptas. Distriktets valförrättare besökte nyligen byarna och lovade då att se till att husen inom kort färdigställs för att få folk att gå till valurnorna.

Text: Sharada Balasubramanian. Foto: S Kalai Selvan bi

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.