Nyheter om ,

Över 700 000 barn i Kamerun drabbas när skolor stängs på grund av våldet

Nu larmar den norska hjälporganisationen NRC för att mord, kidnappningar och trakasserier av elever och lärare tvingar skolor att stänga i Kamerun.

Stängningen av skolor på grund av våldet i västra Kamerun drabbar över 700 000 barn. Det visar en färsk analys av FN:s humanitära gren, UNOCHA.

– Det här är en av de mest komplicerade humanitära kriserna i världen idag. Barn och ungdomar tvingas att fly från sina hem och skolor, hotas med våld och kidnappningar, tvingas in i barnäktenskap och rekryteras till väpnade grupper, säger direktören för Education Cannot Wait, Yasmine Sherif, som kräver ett stopp av attackerna mot skolorna i landet i ett pressmeddelande.

Landets sydvästra och norra regioner har plågats av interna stridigheter sedan 2016. Ett år senare eskalerade situationen och nära 700 000 människor tvingades på flykt, varav 35 000 personer från Kamerun tog sin tillflykt till Nigeria.

I Kameruns regioner North-West och South-West är i dagsläget två av tre skolor stängda, enligt UNOCHA. Den 24 november dödades fyra barn och en lärare i en attack i Ekondo Titi i South-West. 

Mellan den 15 september och den 2 oktober begränsades tillgången till grundläggande service som sjukvård och utbildning genom en lockdown påtvingad av en icke-statlig väpnad grupp. Under denna period rapporterade OCHA en rad attacker i nordväst. Åtta elever kidnappades och en flickas fingrar höggs av efter att hon försökt att ta sig till skolan. Även fem rektorer kidnappades och en av dem dödades.

Under lockdown stängdes alla skolor och kommunala undervisningsplatser, utom några skolor i ett fåtal urbana områden som fortsatte undervisningen med mindre än 60 % kapacitet. Avbrottet i humanitär verksamhet ledde till att omkring 200 000 människor gick miste om livsmedelsbistånd.

Nedstängningen och otryggheten har tvingat FN-organ och biståndsorganisationer – däribland NRC Flyktinghjälpen – att tillfälligt avbryta leveransen av livräddande bistånd till behövande människor i både North-West och South-West. 

– Kamerun är en av världens mest bortglömda kriser och har legat på en av två översta platserna på NRC Flyktinghjälpens lista över försummade flyktingkriser tre år i rad. Till dess att världssamfundet trappar upp biståndet och det diplomatiska engagemanget kommer barn fortsätta att bära bördan av våldet, säger Jan Egeland från NRC i ett pressmeddelande.

Toppbild: En student skriver på svarta tavlan i skolan Souza Gare i Littoral regionen. I skolan går flera barn som tingats fly våldet i nordväst och sydväst. Bild tagen av Daniel Beloumou/ ECW.