Nyheter om ,

400 000 har flytt undan lavan i Kongo

Fler än 400 000 kongoleser har flytt undan eller evakuerats i samband med vulkanutbrott och jordbävning från staden Goma i östra Demokratiska republiken Kongo, det uppger biståndsmyndigheten Sida i ett pressmeddelande.

Vulkanen Nyiragongo som ligger strax intill staden Goma med två miljoner invånare fick ett utbrott den 21 maj som sedan följts av flera jordbävningar. Enligt de senaste rapporterna har fler än 400 000 människor nu flytt eller evakuerats från området för att komma undan flytande lavaströmmar, efterskalv och risken för nya skalv.

Sida uppger i ett pressmeddelande att de nu beviljat ett stöd på tre miljoner kronor till biståndsorganisationen Action Against Hunger för att leverera vatten och ge psykosocialt stöd till de svårast drabbade.

– Det är mycket viktigt att människor snabbt får hjälp nu, när de flytt i all hast för att komma undan en mycket farlig situation. Utbrottet har också förstört en central vattenledning och många människor saknar rent vatten vilket ökar risken för kolera, säger Jakob Wernerman, chef för den humanitära enheten på Sida.

Bland annat har den huvudsakliga vattenledningen förstörts vilken har hindrat all vattentillförsel till de norra delarna av Goma.

– Utbrottet skedde i ett område där många människor redan lever under svåra omständigheter med allvarliga humanitära behov. Bland annat är 3,2 miljoner i akut behov av mat i den här regionen, säger Jakob Wernerman.

Vulkanen är mycket aktiv och faran är långt ifrån över för de många kongoleser som bor i närområdet. Många familjer har fortfarande inte kunnat återförenas efter kaoset.

– Tragiskt nog letar 170 familjer fortfarande efter sina försvunna barn, säger Unicef i ett uttalande.

När vulkanen senast hade ett utbrott 2002 dog över 100 människor i staden, enligt AFP.

Toppbild: Barn i den kongolesiska miljonstaden Goma har drabbats av vulkanutbrott och jordbävning. Foto: UNICEF DRC Acland.