Nyheter om ,

Värmlands museum öppnar fotoutställning om Kongos konfliktmineraler

I sommar visas den världsberömda fotografen Richard Mosses fotografier från ett krigshärjat Kongo-Kinshasa på Värmlands museum.

I serien Infra har fotografen Richard Mosse skildrat tragedin men också skönhet genom att använda sig av ett okonventionellt verktyg – Kodak Aerochrome film, en speciell färgfilm som en gång togs fram för militära spaningsuppdrag. 

Den registrerar infrarött ljus och synliggör på så sätt det som det mänskliga ögat inte kan se. Det vackra gröna landskapet och täta regnskogen transformeras till chockrosa, turkosa och violetta toner. 

Skildringarna i utställningen Infra befinner sig i gränslandet mellan dokumentärt foto och konstfotografi där chockrosa, turkos och violetta toner dominerar.

Richard Mosses ville komma bort från konventionella sätt att i fotografi dokumentera och kommunicera tragedier till världen och istället skildra händelserna på ett sätt berör och är mer adekvat för vår tid. 

– Jag ville ta denna teknik till ett svårt läge, utmana de förstelnade konventionerna kring medias berättelser och sättet vi tillåts representera den här bortglömda konflikten… Jag ville pröva denna militära igenkänningsteknik, och använda den på ett sätt som ifrågasätter hur krigsfotografier är uppbyggda.

Foto: Richard Mosse.

Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands Museum uppger i ett pressmeddelande att ambition är att utgå från platsens egenskaper och berätta historier om något som berör vår samtid. 

Men också att ”skildra detta vackra afrikanska land på ett nytt och lite annorlunda sätt mot hur vi är vana vid att se bilder från krig”.

Den flerfaldigt prisbelönta fotografen Richard Mosse föddes på Irland 1980, men bor numera i New York och Berlin. Han fick sin utbildning på Yale School of Arts, New Haven och Goldsmiths College, London. Han har arbetat som krigsfotograf, följt flyktingkrisen under 2010-talet och publicerat flera hyllade böcker och reportageserier från de platser där han arbetat.

Kriget i Kongo-Kinshasa och kampen om vem som ska kontrollera landets enorma naturresurser fortsätter trots flera fredsavtal, massiva FN-insatser och demokratiseringsförsök. 

Landet har plågats av konflikter under århundraden genom kolonisering och frigörelsekrig. I grunden handlar det om vem som har makten över de rika naturtillgångarna.

Mineraler som tenn, tantal, volfram och guld är sådant som används i modern teknik som mobiler och datorer. De går ofta under benämningen konfliktmineraler eftersom de till viss del utvinns i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden. Så är fallet i Kongo-Kinshasa, där den rika tillgången på naturresurser snarare har blivit en förbannelse för landet. Olika grupperingar slåss om kontrollen över de värdefulla mineralerna.

Att utställningen öppnar i just Långbans gruv- och kulturby i Värmland är inte heller en slump.

– Även Långban är en plats där naturens resurser har stått i centrum under århundranden. Mineralartsrikedomen här har varit fokus för många forskare och entusiaster genom åren och därför har vi länge velat visa en konstutställning som berör just det här temat, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands Museum som driver besöksverksamheten på Långban i ett pressmeddelande.

Läs mer om utställningen här.

Mellan den 19:e juni och 22:a augusti är utställningen ”Infra” öppen i Långbans gruv- och kulturby.