Blankspot om ,

Guidad visning på Bonniers konsthall med Martin Schibbye: Mediekartans vita fläckar

Den 1 september öppnar Bonniers konsthall Abu Hamdans soloutställning ”Dirty Evidence”. I utställningen ges besökaren möjlighet att lyssna på vittnesskildringar som annars inte skulle bli hörda. Följ med när Martin Schibbye gör en personlig visning av utställningen där han vandrar mellan verken och reflekterar över konstens och journalistikens beröringspunkter.

Vilka konflikter får rubriker och vilka pågår utan att vi får höra talas om dem? Journalisten och författaren Martin Schibbye har funderat mycket på vittnesskildringar i journalistiken. Vilka offer som blir hörda och vilka som ingen lyssnar på. Vilka minnen som bärs över gränsen för att i flyktingläger vänta på att bli hörda.

Under visningen kommer besökarna tillsammans med Martin Schibbye lyssna på till exempel Bassel Abi-Chahine, som Abu Hamdan intervjuar i videoverket Once Removed (2019). Abi-Chahine vittnar inte bara om ett krigsbrott, utan vänder även upp och ned på våra föreställningar om bevittnande och närvaro i och med att han återger händelser från ett tidigare liv.

Lawrence Abu Hamdan.

I det nya verket Shot twice (by the same bullet) fortsätter Abi-Chahine bearbeta och undersöka sina erfarenheter som barnsoldat i ett försök att bättre förstå sin samtid.

Ett annat exempel är verket Earwitness Inventory (2018-2019) som består av 96 specialdesignade och funna objekt som kan härledas till rättsfall där vittnen refererat till ljud. Verket är ett slags bibliotek av saker där vittnen använt sig av liknelser för att kunna närma sig en beskrivning av deras trauma, till exempel att ljudet av en byggnad som rasat ihop i ett slukhål ”lät som popcorn”. På så vis kan Abu Hamdan utmana det vi tror oss veta om minne och vittnesmål.

François Doury. Pressbild, Bonniers konsthall.

Martin Schibbye är journalist, författare och chefredaktör för Blankspot. Han har rapporterat från konfliktdrabbade områden, fängslats i Etiopien (boken 438 dagar) och åkt till diktaturens Eritrea för att få klarhet i kollegan Dawit Isaks öde (boken Jakten på Dawit). 

Visningen är 45-60 min lång. Entré till utställningen igår i biljettpriset. Begränsat antal platser. Förköp biljett för att vara säker på att få plats.

Biljetter här.

Du kan läsa mer om utställningen här:
https://bonnierskonsthall.se/utstallning/lawrence-abu-hamdan/

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.