Analys om

Kulturpass ska aktivera Frankrikes unga

En digital plånbok för alla franska medborgare det år men fyller 18 år ska väcka lusten för såväl nya kulturupplevelser som liv i den franska kultursektorn efter månader av nedstängningar.

Franska 18-åringar har sedan i maj erbjudits ett kulturpass för att inspirera till nya kulturupptäckter och väcka kulturen till liv efter pandemin och de längre perioderna med nedstängningar inom kultursektorn.

Via appen ”Culture Pass” får ungdomarna tillgång till 300 euro som de kan spendera på valfri kultur. Det kan vara museibesök, böcker, kulturkurser, filmbesök, streamingtjänster eller verktyg för kulturutövande som instrument eller verktyg.  

Över 8 000 kulturerbjudanden finns i dagsläget i appen och man har två år på sig att använda de 300 euro som finns tillgängliga som en digital plånbok när man laddat ner appen och registrerat sig. Dryga 648 000 ungdomar har hittills laddat ner appen. Kulturstödet ges till franska medborgare, även de som bor utomlands, det år man fyller 18 år.

Med hjälp av funktioner som geolokalisering, möjligheten att använda sig av duo-erbjudanden för att bjuda med sig vänner och att spara favoriter hoppas man kunna diversifiera kulturkonsumtionen.

I princip är stödet fritt för allehanda kulturupplevelser men har ett tak på att högst en tredjedel av beloppet får läggas på e-böcker eller olika digitala abonnemang för musik eller film. Streamingtjänsterna ska dessutom vara franska företag och det samma gäller för gamingprodukter, som även de måste ha franska utgivare.

Initiativet är ett av Emmanuel Macrons vallöften och hade före lanseringen pilottestats i 14 regioner under 2019. Pilottesterna visade att 73 procent av användarna tog del av nya kulturupplevelser och 32 procent besökte ett museum för första gången dessutom beställdes det fler böcker än till exempel tv-spel. När kulturpasset lanserades nationellt i maj hoppades presidenten att stödet vid sidan av att det skulle leda till fler kulturella upptäckter också skulle bidra till att blåsa liv i kultursektorn efter pandemin och de långa perioderna av ett helt stoppat kulturliv.

Kulturministeriet har en budget avsatt för detta även kommande år samt att kulturpasset kan komma att utvidgas till mellanstadieelever. De kommer dock få ett kollektivt stöd som deras lärare kan använda för att ta med elever på olika aktiviteter.  

I början av juni rapporterade franska medier att hittills har det nationella stödet också till stor del gått till böcker. 75 procent av inköpen har lagts på böcker och till stor del på genren manga som är japanskproducerade tecknade serier. Vilket inte är förvånande i ett land där serietraditionen är stark och en levande del av kulturen.

President Emmanuel Macron hälsar stolt på några välkända Manga-kreatörer och uttrycker stolthet över såväl intresset för mangakultur i Frankrike som kulturpasset och summerar “kulturen för oss samman”.

I Frankrike har mangarushen dock delvis väckt en diskussion om nyttan med stödet om det går till den typen av populärkulturella fenomen men som en bokhandlare från La Planète Dessin, säger till tidningen Le Monde:

”Vi ska inte vara ledsna över att de läser manga, man måste komma ihåg att förr, i den åldern, har man slutat läsa.”

Även bokhandlarna vittnar om att stödet fått dem att uppdatera sitt sortiment för att möta de behov som finns och att huvudsaken är att de unga genom kulturpaset kommer till deras bokaffärer. Där kan de sedan upptäcka nya titlar och samtidigt inse att de i butiker kan beställa böcker även utan kulturpasset.

Dessa första rapporter om vad kulturpengen använts till kom i början av juni vilket innebär att Franrike knappt öppnat från de senaste nedstängningarna och kulturevenemangen har inte kommit i gång fullt ut än.