Analys om ,

Ny era när klassiska virala videon ”Charlie bit me” säljs på auktion som NFT

Igår startade NFT-auktionen av en av internets tidigaste virala videos. Efter budgivningen kommer den att tas ner från Youtube.


Under ett dygn har man chansen att buda för att äga det digitala objektet av videon ”Charlie bit my finger”, eller ”Charlie bit me” som den också ofta kallas. Videon laddades upp för 14 år sedan när barnens pappa inte kunde skicka filen via mejl till deras farfar och istället publicerade han den på Youtube där den idag har över 880 miljoner visningar.

Videon med de två bröderna där den minsta som sitter i knäet på storebror biter hårt i brorsans pekfinger som utbrister ”ouch ouch ouch” och ”Charlie bit me” tillhör sannerligen internethistorien.

Hur stor del av internetnostalgin de är märktes i det rum på Clubhouse där auktionen startade idag. De båda bröderna och pappan hade skaffat sig ett Clubhousekonto för att kunna medverka. När åhörare insåg att det var den riktiga ”Charlie” det vill säga den idag 15-årige Charlie Davies-Carr och hans bror Harry 17 år idag som var med jublades det: ”I can´t believe I am in the same room as Charlie bit my finger!”

Charlie och Harrys pappa Harold berättade att inkomsterna från videon och den webbshop de satt upp med t-shirts och muggar hittills finansierat fyra barns skolgång, de har två yngre bröder också.

De pengar som NFT-auktionen nu kan komma att inbringa ska fortsätta fördelas rättvis mellan barnen för deras fortsatta utbildning.

Charlie själv var sugen på att även investera en del i NTF-konst och ville även investera i projekt där de höga energikostnaderna för produktionen av kryptovalutor skulle kunna åtgärdas.

Den som vinner det högsta budet i NFT-auktionen får vid sidan av en högupplöst originalvideo dessutom chansen att göra sin egen version av “Charlie bit my finger” med de båda huvudpersonerna från den virala videon.

Så vad är NFT och vad köper man egentligen? NFT i sig består i grunden av ett antal dataposter med ägarens data och metadata som beskriver vad man köpt. Men det kan också förklaras som att det handlar om försäljningen av digitala objekt genom kryptoteknik och möjliggör köpet av originalet av digital konst. Man får helt enkelt ett slags ägarcertifikat eller ägandebevis av ett digitalt objekt.

Genom NFT och kryptotekniken kan frågan digitalt ägandeskap fastställas och knytas till ett digitalt konstverk och på så sätt verifiera autenticiteten.

I fallet med ”Charlie bit me” kommer videon dessutom att raderas från Youtube efter auktionen. Familjen Davies-Carr har publicerat ett uttalande och förklarar varför de tar detta steg som kommer att leda till en av världens mest virala videos ska raderas.

“Charlie Bit My Finger har varit en stor del av familjen Davies-Carr under de senaste 14 åren, och de är glada att välkomna andra att bli en del av deras historia. Detta är inte slutet på den älskade videon, utan snarare en ny början.” Och på Clubhouse berättar de om hur Youtube var nytt 2007 men att nu är det en ny era och NFT är ett sådant nytt steg att ta.

Kanhända leder denna försäljning leda till att NFT slutligen bryter igenom och blir populärt. Under lanseringen på Clubhouse spekulerades det i vilka fler klassiska videos från den första virala internetperioden som skulle komma att säljas efter detta. Kanske kommer skaparen till klassiska ”Double rainbow” eller Judson Laipplys ”Evolution of Dance” med sina 308 miljoner visningar också säljas.

Det första NFT-objektet som såldes på Christies i mars blev en tidsmarkör för hur potentiellt stort som konstform det här kommer bli.

Likt alla andra konstformer kan man nu börja handla med dessa digitala objekt och därmed ökar värderingen av dem.
I fallet med 24 timmars auktionen med ”Charlie bit me” kan man följa budgivningen i realtid.

NFT står för non-fungenible token. Det är en särskild typ av kryptoteknik som används bland annat för försäljning och ägande av digital konst. Varje token motsvarar en unik del i en blockkedja som skapar ett slags digitalt fingeravtryck. Och när nu ett ägandeskap kan fastställas och värdet av digitala objekt handlas med växer marknaden för digital konst och den här typen av digitala tillgångar.

Det digitala objektet som såldes på Christies för dryga 69 miljoner pund skapades av den digitale konstnären Beeple. Den 1 maj 2007 publicerade han sitt allra första inlägg i en 13 och ett halvt år lång daglig fotoserie som han kallade ”Vardaglig”. Samtliga bilder samlades inför auktionen i ett unikt digitalt konstverk online under titeln ”Varje dagar: första 5000 dagar.” och konstverket betalades med kryptovalutan Ether. Ett stycke digital konsthistoria som kommenterades av Christies med att detta var ett förvärv skapat av en av världens ledande digitala artister.

I mars klev också Time Magazine in i kryptokonstens värld och auktionerade ut två av sina mest ikoniska omslag samt skapade ett tredje inspirerat av dem. Dessa tre Time NTF:er såldes på digitala konstplattformen Superrare. Priset för omslagen blev 435 000 USD cirka 3.6 miljoner kronor.

Baksidan som också den unge Charlie refererade till vad gäller hans lust att investera i bättre energiförbrukning vid produktion av NFTs handlar om att energitillgången för att skapa eller ”bryta” kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum är enorm. Drömmen om en ny världsvaluta kompliceras även av det faktum att produktionen av kryptovalutorna ger upphov till enorma koldioxidutsläpp.

Enligt data från Cambridge Center for Alternative Finance går det åt energi motsvarande sju kärnkraftverk för att utvinna kryptovalutan Bitcoin skrev Engadget i augusti 2020. Här kan man följa årsförbrukningen i realtid.

Kryptovalutan bitcoin har fyrdubblats i värde det senaste året rapporterade Sveriges Radio i januari 2021. En beräkning av energiförbrukningen som publicerades i tidskriften Energy Research and Social Science visar att den ”kan jämföras med den för världens alla datahallar, som uppskattas till ungefär 200 terrawatt-timmar”.

När Elon Musk och Tesla nyligen aviserade att bitcoins godtas som betalning och att företaget själva handlade in bitcoin till ett värde av 1.5 miljarder dollar sågs det som en bild av framtiden för kryptovalutor. Men bitcoinvalutan sjönk i veckan med över 30 procent och har därmed nästan halverats sedan toppen i slutet av april skriver Privata Affärer. Det starka säljtrycket av bitcoins kommer efter att Tesla nu meddelat att de slopar möjligheten att använda bitcoins som köpvaluta efter att ha insett att brytningen av bitcoin sker med hjälp av energiintensiv kolkraft och därmed är alldeles för klimatfarlig.