Nyheter om ,

”Talibanerna kan inte ta ifrån oss vår kultur”

För två veckor sedan startades kampanjen #DoNotTouchMyClothes på Twitter. Afghanska kvinnor förargades över de bilder som spreds från Kabul på kvinnor i heltäckande svarta kläder. Som motreaktion publicerade de bilder på sig själva i sina färgglada traditionella afghanska kläder med budskapet ”det här är vår riktiga kultur”. Mina Muzafari är en av dessa kvinnor.

Efter talibanernas erövrande av Kabul gjorde ministern för högre utbildning, Abdul Baqi Haqqani, ett uttalande där han meddelade att kvinnor skulle få fortsätta sin universitetsutbildning, men att det skulle bli obligatoriskt att bära hijab.

Det var däremot oklart om det innebar att kvinnor skulle behöva täcka sina ansikten helt eller inte. Bara någon vecka senare började bilder på kvinnliga studenter vid Kabuls universitet iklädda svarta ”rockar” och täckta ansikten cirkulera.

Genom dessa bilder blev det genast tydligt för omvärlden hur talibanernas strikta klädkoder för kvinnor faktiskt såg ut.

I flera av de afghanska kvinnornas ögon låg fokus på fel bilder.

Dr. Bahar Jalali startade därför en kampanj på Twitter med fokus på det hon ansåg vara den riktiga afghanska kulturen.

– Vi har en väldigt stark klädkultur som världen inte får se, säger Mina Muzafari. 

Hon var en av de afghanska kvinnor i Sverige som hakade på trenden och lade upp en bild på sig i sina traditionella afghanska kläder.

Mina kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan för sex år sedan. Två år senare grundade hon tillsammans med några andra ”Ung i Sverige”, en organisation vars syfte var att stoppa utvisningarna till Afghanistan och uppmärksamma afghaners situation i Sverige. Idag är hon vice ordförande och har ett särskilt intresse för afghanska kvinnors rättigheter.

Mina Muzafari.

– Det är oerhört tråkigt att se kvinnor bli kontrollerade av talibanerna och det är så otroligt hemskt att de blir tvingade att klä sig på ett sätt som de inte vill klä sig. Kvinnor har ingen frihet att välja, säger Mina Muzafari.

Hennes minnesbilder från barndomen i Afghanistan är helt motsatt de bilder man ser på kvinnor i svarta täckande kläder på sociala medier efter talibanernas erövrande. Hon minns de traditionella kläderna med kärlek och värme:

– Jag är uppväxt med traditionella afghanska kläder som vi bar vid olika händelser. För mig betyder det historia, trygghet och valfrihet.

De olika folkgrupper som finns i landet har alla sin egen kultur med språk, traditioner och kläder där varje plagg är vävt med eftertänksamhet i sprakande färger och vackra broderier. Flera århundraden av kultur och historia finns i tanken när de vävs.

Hon tycker att Twitter-trenden och uppmärksamheten det ger afghanska kvinnor och Afghanistan är betydelsefull.

– Det här är ett hopp för oss som bor utanför Afghanistan. Vi protesterar med våra bilder. Det visar att talibanerna inte kan ta ifrån oss vår kultur eller våra traditioner.

Senaste gången talibanerna tog över makten i Afghanistan och införde sharialagstiftning var 1996. Det hårda styret tillät inte kvinnor att vare sig arbeta eller studera. Lämnade de hemmet var de tvungna att bära burka. Det var olagligt att använda smink, klippa håret kort och bära färgglada kläder. 

Under de 20 år som gått sedan dess kvinnors situation långsamt förbättrats. Spädbarnsdödligheten har minskat markant och fler kvinnor har kunnat börja arbeta. 

När så talibanerna igen, den 15 augusti i år övertog huvudstaden efter 20 år – innebar det ett enormt bakslag i utvecklingen mot ett mer jämställt land. Den här gången utlovades bättre levnadsvillkor för kvinnor. De skulle både få jobba och gå i skola, även om det finns villkor som att undervisningen ska ske avskilt från männen. Och först fick de det.

Men det blev kortvarigt. Några veckor efter maktövertagandet kallas inte flickor över 13 år tillbaka till skolan och kvinnor vars arbeten kan ersättas av män får inte längre gå till sina arbetsplatser.

– De sa att kvinnor ska ha samma rättigheter men de ljög och nu ser alla att de lurade folket. Det är verkligen jättesynd att flickorna inte får gå till skolan och det visar talibanernas riktiga ansikten, säger Mina Muzafari.

När talibanerna tog över stora delar av Afghanistan för 25 år sedan fanns inte sociala medier. Idag är klimatet förändrat. Vem som helst kan ta bilder och filmer och publicera dem.

– Men trots de sociala medierna var hela omvärlden tyst när saker hände i Afghanistan, menar Mina Muzafari.

Hon tror att det är något annat som har förändrats.

– Afghanska kvinnor idag är inte som de var för 20 år sedan. De står upp för sig själva, går på gatorna och demonstrerar mot talibanerna. Det är så starkt av dem.

Hon säger att det är svårt att veta varför det blivit så. Kanske beror det på att man genom kontakter med omvärlden blivit mer medveten om sina egna rättigheter, att samhällsaktivism från andra delar av världen gör dem starkare och att folket är trötta på att bli förtryckta.

– Situationen för flickor och kvinnor just nu är fruktansvärd och jag är rädd för att det kan bli värre om världen inte vaknar upp. Jag har ändå fortfarande hopp om ett fritt Afghanistan utan talibaner. Vi är ett starkt folk och vi kommer fortsätta kämpa för vår frihet.