Nyheter om , ,

Ebola sprider sig återigen i Kongo och Guinea

Efter de sista utbrotten av ebola 2016 har nu viruset återigen påträffats i samma region där den förra ebolavågen startade.

Fyra dödsfall av ebola har bekräftats i Kongo skriver nyhetsbyrån Reuters efter rapporterna som kom för en vecka sedan om nya utbrott.

Under söndagen kommer också beskedet från Världsorganisationen, WHO att hälsomyndigheter i Guinea konstaterar ett nytt utbrott av ebola i prefekturen Gouéké in N’Zerekore efter att tre fall har bekräftats.

Det är de första fallen sedan det sista utbrottet 2016.

Eftersökningar visar att en sjuksköterska från en lokal vårdcentral dog den 28 januari och sex begravningsgäster visade senare Ebolaliknande symptom. Två av dem har avlidit och fyra befinner sig på sjukhus skriver WHO i ett pressmeddelande.

Guinea var ett av de tre värst drabbade länder under åren epidemin 2014-2016.
– Det är oroande att se återkomsten av ebola i Guinea, ett land som redan har lidit så mycket av sjukdomen. Men på grundval av den expertis och erfarenhet som byggts upp under det tidigare utbrottet är hälsoteam i Guinea på väg att snabbt spåra virusets väg och dämpa ytterligare infektioner, säger Dr Matshidiso Moeti, WHO regiondirektör för Afrika.

WHO stöder myndigheterna på plats för att inrätta strukturer för testning, kontaktspårning och behandling och ska hjälpa till att snabbt få igång det gemensamma arbetet.

Guinea har sedan det förra utbrottet utvecklat avgörande expertis och hälsoarbetare från landet spelade en nyckelroll när det gällde att stödja Demokratiska republiken Kongo under de senaste utbrotten bland annat genom att utbilda hälsoarbetare.

Prover från de bekräftade fallen har skickats till InstitutPasteur i Senegal för en fullständig genom-sekvensering för att identifiera vilken stam av ebolavirus det rör sig om.

Epicentret för det nuvarande utbrottet ligger i ett gränsområde så nu arbetar WHO med hälsovårdsmyndigheter i Liberia och Sierra Leone för att förstärka övervakningen så att man upptäcker eventuella fall vid gränsdistrikten. Det handlar om att nå ut till Elfenbenskusten, Mali, Senegal och andra länder som är i riskzonen i närheten.

Ebolavirus är det fruktade viruset som orsakar ebolafeber, en hemorragisk feber, eller blödarfeber, med hög dödlighet som smittas via blod och kroppsvätskort. Under ebolautbrottet i Västafrika var över 28 000 smittade och 11 000 dödsfall. Då startade utbrottet i Guinea och fortsatte till Sierra Leone och Liberia.

Nu agerar man snabbt för att undvika samma smittspridning.