Analys om , ,

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Vi tipsar om sommarens funkigaste musik – Fulu Miziki från Kongo. Namnet betyder “musik av skräp” på bantuspråket lingala. Just nu sitter bandet fast tillsammans i Uganda på grund av landets lockdown.

Grundaren Pisko Crane tillsammans med ett antal scenkonstnärer letar ständigt efter nya sound och deras handgjorda instrument, masker och kostymer förändras ständigt. De gör dem av allt möjligt skräp och skrot som de hittar. Även scenkläderna görs av upphittat skräp. Musikkollektivet Fulu Miziki anser att allt kan återvinnas och förtrollas igen.

De vill med sitt unika kollektiv av konstnärer förmedla ett pan-afrikanskt budskap om konstnärlig frihet, fred och förespråka ekologiska livsval i såväl Kongo som hela världen.

De beskriver sig på sin Youtubekanal som en “Eco-Afro-Futuristic punk ensemble” och ser sig som Kinshasas musikaliska krigare som “kommer direkt från en framtid där människor har förenats med Moder Jord och med sig själva”.

Att se dem uppträda är nog det närmaste man kan komma ett gig på de fiktiva nattklubbarna på planeten Tatooine i Star Wars.

De var i Uganda för att spela in en ny skiva under tre månader och har sedan dess inte kunnat återvända till sina familjer på grund av de lock-downs som råder. Och den planerade turnén, bland annat till Europa, har fått ställas in.

Skruva upp volymen högt!

Och gillar du dem så kan du nu stötta deras skapande under lock-downen i Uganda eller läsa mer om Fulu Miziki i denna Gofundme-kampanj de startat i veckan.

Foto: Fulu Miziki

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.