
Fredagen den 31 mars genomfördes omfattande demostrationer i Syfafrikas huvudstad Kapstaden. Anledningen var ett lagförslag som antagits av Ugandas parlament och som innebär att homosexuella personer kan dömas till 20 års fängelse - eller döden.
Av Linnea Bergqvist 7 april, 2023
Sedan år 2009 är homosexualitet förbjudet i Uganda och såväl människorättsorganisationer som FN har varnat för utvecklingen i landet, något som nådde sin kulm när en ny lag som har fått namnet “Anti-Homosexuality Bill 2023” fick ja av nästan alla 389 ledamöter i parlamentet.
Den nya lagen innebär att homosexuella och personer som 2främjar homosexualitet”, nu kan dömas till uppemot 20 års fängelse eller till och med döden.
Reaktionerna på lagförslaget ledde till att Sydafrikas vänsterorienterade oppositionsparti “Ekonomiska frihetskämpar” (EFF) samordnande demonstrationer i Kapstaden för att försöka få Ugandas president Yoweri Museveni att inte skriva under lagförslaget.
Trots att parlamnetet står bakom den nya lagen kan presidenten lägga in ett veto, och därmed göra så att lagen inte träder i kraft.
Enligt EFF var demonstrationerna också ett sätt att försöka uppmana Sydafrikas egna regering att uttala sig om lagen och lyfta hur den både riskerar friheten samt säkerheten för människor i Uganda.
Enligt den ugandiska queeraktivisten Papa De som deltog i protesterna var aktionen även ett sätt att visa solidaritet med personer i Uganda som nu riskerar att arresteras om de bli utpekade för att vara homosexuella men också om de uttalar sig mot lagförslaget.
– De predikar hat och hatbrott och gillar att predika folkmord på våra queera kroppar. Men vi är människor först. Så, ja, jag är rädd eftersom min familj fortfarande är kvar (i Uganda). Att vågas synas utan att ha skydd är ju också en dödsdom, säger Pappa De i samband med protesterna.
Det var oppositionsledaren Asuman Basalirwa som presenterade den nya lagen och sa att syftet var att “skydda vår kyrkliga kultur; ugandiernas lagliga, religiösa och traditionella familjevärderingar från de handlingar som sannolikt kommer att främja sexuell promiskuitet i detta land.”
Redan idag råder det ett totalförbud i landet mot att sprida information om HBTQI-frågor och om man känner någon som är homosexuell eller lesbisk måste man även polisanmäla dem – annars riskerar man sex månaders fängelse. Även de som firade ett samkönade förhållande med en inofficiell vigselceremoni kan hamna i fängelse i upp till 10 år.
– Syftet med lagförslaget var att upprätta en omfattande och förbättrad lagstiftning för att skydda traditionella familjevärderingar, vår mångfaldiga kultur, vår övertygelse, genom att förbjuda alla former av sexuella relationer mellan personer av samma kön och främjande eller erkännande av sexuella relationer mellan personer av samma kön, sa Asuman Basalirwa efter sessionen i parlamnetet.
Den nya lagen skulle vid ett införande bland annat kriminalisera “främjade av homosexualitet” samt “konspiration för att engagera sig i homosexualitet”. Det här innebär att även människor som genom ekonomiska eller sociala handlingar hjälper homosexuella personer kan dömas till straff. Exempelvis kan en hyresvärd som hyr ut till ett homosexuellt par få uppemot 20 års fängelse om lagen går igenom.
Enligt lagförslaget kan även dödsstraff åberopas för fall som rör “försvårad homosexualitet”, ett brett begrepp som används för att bland annat beskriva sexuella handlingar som begås utan samtycke, med personer med psykiska eller fysiska funktionshinder eller fall av incest. Lagen förbjudet även sexuella övergrepp mot barn, något som aktivister och kritiker menar har införts i lagen i ett försök att få den igenom då det redan finns en lag som kriminaliserar sexuellT umgänge med minderåriga.
En tidigare version av den nya lagen lades fram redan år 2013 vilket ledde till en ökning av våld och övergrepp mot HBTQI-personer i Uganda. Den ogiltigförklarades senare av Ugandas författningsdomstol men EFF:s ledare Julius Malema vill nu påminna både den ugandiska regeringen samt landets president Yoweri Museveni om vilka följder en lag som den som nu har lagts fram kan få.
– Vi säger till Museveni, lämna folket som de är. Det är inte vårt problem, det är inte ditt problem. Det är inget problem. Om Museveni vet vad som är bra för honom kommer han inte att skriva under detlagförslaget. Vi har redan ett problem med Museveni med hur han behandlar politiska motståndare i Uganda, sa Malema under ett tal inför demostranterna i Kapstaden.
Förutom demonstrationerna mot lagförslaget har flera grupperingar i Uganda och Sydafrika uppmanat det internationella samfundet att påskynda asylansökningar för ugandier som tillhör HBTQI-gemenskapen. Under det senaste decenniet har just Sydafrika blivit en viktig destination för människor som söker skydd från förföljelse relaterad till sexuell läggning och könsidentitet, det här till följd av landets flyktinglag “South African Refugees Act” som uttryckligen listar sexuell läggning som skäl för skydd.
Enligt Victor Chikalogwe, chef för organisationen Passop som är baserat i Kapstaden, har det skett en stadig ström av HBTQI-personer som söker asyl till landet under de senaste åren. Däremot trycker han på att organisationen nu rustar för en betydande ökning till följd av situationen i Uganda.
Bara under den första vecka sedan lagförslaget i Uganda togs upp flydde mist 22 personer till Sydafrika, och ytterligare 62 vädjade till Passop om hjälp inifrån Uganda i samband med att de förberedde sig för att fly.
Till följd av den fientliga retoriken mot HBTQI-personer har flera Ugandiska organisationer liknande Passop stängts ner eller utsätts för förföljese och hot. Fyra grupper, inklusive organisationen “Sexuella minoriteter Uganda” (Smug), har förbjudits och ytterligare 22 är under utredning av myndigheterna.
En talesperson för Smug som driver ett härbärge för hemlösa HBTQI-ungdomar (varav de flesta har blivit avvisade av sina familjer till följd av sin sexuella läggning) tryckte på att deras problem bara kommer att förvärras i samband med den nya lagen.
– En del av dem (ungdomarna) tror att på grund av att de är vad de är – på grund av att de är gay eller lesbiska – att det är lika med slutet. En del av dem känner: Nej, vi kan inte leva eftersom min mamma har skickat iväg mig (pågrund av den jag är). Jag har ingenstans att ta vägen, så jag måste bara dö. De mår mentalt väldigt dåligt, säger talespersonen.
Efter parlamentets session har nu president Museveni 30 dagar på sig att antingen godkänna eller förkasta förslaget. Oron över presidentens beslut grundar sig bland annat på tidigare utsägelser som han har gjort där han bland annat har sagt att “Uganda inte kommer att omfamna homosexualitet” och att “västvärlden bör sluta försöka påtvinga sina åsikter på oss.”
Oavsett presidentens beslut säger Julius Malema att EFF kommer att fortsätta sin kamp för HBTQI-personer rättigheter och trycker också på faktumet att utvecklingen i Uganda inte speglar den som sker i resterande länder på kontinenten.
– Få inte alla Afrikaner att se ut som barbarer. Det är inte samma sak. Att vara afrikan betyder inte att vara barbar. Och därför, om du är en barbar Museveni, lämna oss utanför din dumhet. Vi är inte en del av det. Vi är afrikaner och vi är med HBTQI-gemenskapen och vi är stolta afrikaner, säger Malema.
Toppbild: Från protesterna i Sydafrika
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.