Nyheter om , , ,

Presidentkandidat i Kongo-Brazzaville dog på valdagen

I söndags skakades presidentvalet i Kongo-Brazzaville av ett oväntat dödsfall. Guy Brice Parfait Kolélas som var den främsta motkandidaten till den nuvarande presidenten Denis Sassou-Nguesso dog i sviterna av Covid-19.

Under söndagen hölls presidentvalet i Kongo-Brazzaville vilket Blankspot tidigare har rapporterat om. Sammanlagt ställde sex kandidater upp för att utmana den sittande presidenten Denis Sassou-Nguesso som har styrt landet sedan 1997.

En av favoriterna var oppositionskandidaten Guy-Brice Parfait Kolélas som var partiledaren för “humanistiska demokraters union” (UDH-Yuki).

Han ansågs som den främsta motståndaren till Sassou-Nguesso och har under hela sin kampanj lovat att återställa “de fundamentala rättigheterna” i landet vid en valvinst.

Men under fredagen den 19 mars började en video på Kolélas att cirkulera på sociala medier.

I videon syns den 61-årige politikern ligga i en sjuksäng med en syrgasmask placerad över ansiktet och med tunn röst berätta han att han kämpar för sitt liv, men vädjar till sina väljare att trots hans tillstånd gå ut och rösta på valdagen.

– Jag har inte kämpat för ingenting. Jag ber er om en sak. Jag kämpar på min dödsbädd, ni kämpar för en förändring, säger han i klippet.

Under samma dag kunde ett flertal källor från sjukhuset där Kolélas var placerad konstatera att han hade testats positivt för Covid-19.

Under kommande dag försämrades hans tillstånd och under söndagseftermiddagen fördes han med flyg till ett franskt sjukhus.

Under fredagen den 19 mars var presidentkandidaten Guy-Brice Parfait Kolélas svårt sjuk men uppmuntrade ändå sina väljare att rösta i valet.

Inom några timmar efter avfärd, medan planet ännu var i luften, offentliggjorde Kolélas kampanjchef att partiledaren hade avlidit.

För många har nu oron ökat kring vad det här innebär för valresultatet. Enligt landets konstitution kan ett val skjutas upp om en kandidat dör eller inte kan delta i omröstningen – vilket dock inte skedde i samband med Kolélas insjuknande.

Det här innebär att rösterna på oppositionskandidaten kommer att räknas som giltiga.

– Vi kommer att fortsätta att räkna röstsedlarna. Han låg före i opinionen på ett antal platser i landet, sa Kolélas kampanjchef i ett uttalande efter partiledarens död.

Landet har en lång historia av kritiserade val. Bland annat stängde regeringen ner internet under valet 2016 vilket gjorde det omöjligt för befolkningen att följa utvecklingen i realtid, eller se när rösterna räknades.

Inför valet i söndags gick ett 50-tal organisationer, inklusive “Internet utan gränser” ut i ett öppet brev där de bad presidenten att “hålla internet öppet, tillgängligt och säkert under presidentvalet 2021.”

Även den katolska kyrkans biskopskonferens har adresserat problematiken kring insyn och trovärdighet i presidentvalet, men nekades att skicka valobservatörer till vallokalerna inför söndagen.

Trots vädjanden var internet avstängt under större delen av helgen.

I dagsläget har Kongo-Brazzaville officiellt registrerat mer än 9000 fall av Covid-19 och 130 dödsfall.

Trots att landet har infört utegångsförbud i de två största städerna tilläts kampanjmöten att hållas inför valet. På de flesta saknade deltagarna mask eller upprätthöll social distansering.

Valresultatet i Kongo-Brazzaville tros bli tillgängligt i slutet av veckan.

Toppbild: Printscreens på Guy-Brice Parfait Kolélas från partiets kampanj.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.