Nyheter om

Republiken Kongo överdrev storleken på ett oljefynd för att få bistånd

Republiken Kongo kan ha fabricerat ett oljefynd för att utnyttja internationellt stöd, det rapporterar den tyska dagstidningen Der Spiegel.

I augusti 2019 meddelade landets president Denis Sassou-Nguesso att ett kongolesiskt oljeföretag upptäckt ett oljefält i norra Kongo. Oljefältet sades ha reserver på 359 miljoner fat. Fyndet skulle innebära en fyrdubbling av landets nuvarande oljeproduktion. 

I ett tal efter att fyndet blev offentligt gav president Sassou-Nguesso också ett tydligt budskap till omvärlden; “vi vill värna klimatet, men samtidigt har vi rätt till utveckling”. 

Presidenten hotade också med att om inte det internationella samfundet bistod med ekonomiskt stöd för miljöskydd så skulle han godkänna borrning efter olja i det mycket känsliga ekosystemet där oljan hittats. 

Budskapet fick snabbt effekt. 

Bara några veckor senare bjöd Frankrikes president Emmanuel Macron president Sassou-Nguesso till Paris, där de två ledarna undertecknade en avsiktsförklaring som utlovade 60 miljoner euro i europeiskt bistånd till det afrikanska landet. 

Republiken Kongo, kallas på svenska ofta Kongo-Brazzaville och gränsar i öster till Demokratiska republiken Kongo ofta kallad Kongo-Kinshasa.

Pengarna som Macron utlovade skulle komma igenom Central African Forest Initiative – CAFI, ett initiativ i sex stycken centralafrikanska länder för att bevara regnskogen. 

Initiativet tillhandahåller pengar till mottagarländerna för att exempelvis stoppa skogsavverkning och initiativets donatorer är, Tyskland, Norge, Frankrike, Storbritannien, Sydkorea, Nederländerna och EU-kommissionen.

Lösningen såg ut fungera för alla parter tills det uppdagades av den tyska tidningen Der Spiegel i samarbete med nätverket European Investigative Collaborations och den ideella organisationen Global Witness att den påstådda omfattningen av oljan var påhittad. 

Republiken Kongos ledare hävdar att det funnit en enorm oljereserv som kommer att locka internationella investerare och förändra landets ekonomiska situation. Men andra menar att fyndet överdrivits. (Bilden föreställer inte platsen för oljeutvinningen).

Enligt Der Spiegel finns det också indikationer på att president Sassou-Nguesso ljög för att säkerställa biståndspengarna, eftersom det inte finns bevis för att oljefältet skulle vara så lukrativt som man påstått.

Republiken Kongo har stora statsskulder och inför nästa års presidentval befinner sig president Sassou-Nguesso under stor press. Den osäkra ekonomiska situationen anses till viss del vara en följd av presidentens vanstyre. Kritiker menar att dålig förvaltning och korruption ökat kraftigt under hans presidentskap. Presidentens familj har också en nära relation till chefen för det statliga oljeföretaget som gjorde den påstådda oljeupptäckten; Claude Wilfrid Etoka. 

Insatsen från CAFI för att skydda den aktuella torvmossen har kritiserats för att vara för svag. De 60 miljoner euro som utlovats syftar till att minimera effekterna av oljeutvinning på Kongos skogar och torvmarker, men överenskommelsen utesluter varken oljeutvinning eller gruvverksamhet i Kongos torvmarker. Att utvinna olja från området skulle inte bara vara enormt miljöskadligt, utan också en dålig investering.

Topbild: Ken Wiegand, USAID