
Trots det växande intresset för Afrika så har kontinentens unika arkitektur flugit under radarn i många delar av världen. Genom en sju volymer stor boksatsning kan detta förändras.
Av Martin Schibbye 1 april, 2021
I en ny serie böcker ”Sub-Saharan Africa Architectural Guide” lyfts arkitektoniska höjdpunkter i Västafrika fram, byggnader från Atlanten till Sahel beskrivs och sätts i ett sammanhang.
Verken är en av de första samlade framställningarna av arkitektur från regionen som också visar på bredden av byggnadsverk ur olika epoker. Nu har den tredje delen kommit ut i vilken man fokuserar på byggnader från Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskusten, Ghana, Togo, Benin och Nigeria.
I 49 kapitel där var och ett fokuserar på ett land beskriver inte mindre än 350 olika skribenter de olika byggnaderna och dess historia. Här ryms allt från traditionella hyddor till hus byggda i brutalistisk stil i cement, glas eller palats byggda av stål.
Nedan följer ett urval:

Foto: Marcus Finder
Ouagadougou, Burkina Faso
Sedan området blev självständigt 1960 har diktatorer med nära band till Frankrike styrt. 1983 tog vänsterradikalen Thomas Sankara och hans anhängare makten och utropade “det uppriktiga folkets land” i Sahelregionen. Som en av de första politiska ledarna i Afrika erkände han AIDS som ett grundläggande problem för kontinenten och kämpade för jämställdhet mellan kvinnor och män.
Vid revolutionsmonumentet firas fortfarande Sankaras styre. Själv föll han offer för en kupp 1987.

Foto: Jennifer Tobolla
Addis Abeba, Etiopien
Etiopiens huvudstad ligger 2300 meter över havet. Det betyder att den östafrikanska metropolen på 3,5 miljoner har en behaglig temperatur – och att höglandskaffet smakar mer intensivt här.
År 2017 avslutade spanjoren Xavier Vialta sitt internationellt hyllade köpcentrum Lideta Mercato, som är fullt av hål som en stor schweizisk ost.
Ljus faller genom dessa öppningar in i det inre av atriumet med nio våningar. Ingången till köpcentrumet är spektakulär och ska ge en känsla av att besökarna dras in i byggnaden.

Foto: Philipp Meuser
Zanzibar City, Tanzania
När Zanzibar erkände DDR 1964 tackade statsrådsordförande Walter Ulbricht dem genom att bygga tre bostadsområden. Löftet var fortfarande giltigt när Zanzibar, efter bara tre månaders självständighet, grundade en gemensam republik med Tanganika.
Östtyska arkitekter hjälpte till att bygga byggnaderna av kalksten som blev en symbol över vänskapen mellan folken. Idag ser byggnaderna lite mörka ut på grund av svampangrepp – men det moderna slagordet “ljus, luft och sol” uppfylldes nog ändå bättre av DDR i Indiska oceanen än i Östtyskland.

Foto: Anotidaishe Mavazhe
By i Zimbabwe
Den unga arkitekten Anotidaishe Mavazhe säger följande om hur den inhemska arkitekturen i södra Afrika kan utvecklas: ”Min mormor anförtrodde mig uppgiften att omforma sin hydda. Huset ligger på en avlägsen plats långt från staden i en liten by. Eftersom dessa lerhyddor är så symboliska kulturellt har de aldrig förändrats. Jag föreslog för min mormor att taket skulle bytas ut. Traditionellt har halmtak många fördelar: bra isolering, lätt konstruktion, inget ljud när det regnar och de är byggda av lokalt material. Först tänkte jag ersätta halmen med wellpapp för det nya taket och senare funderade jag över om metall kunde vara ett alternativ. Men det blir väldigt varmt, saknar isolering och korroderar över tid av vatten och rök. Det är också svårt att göra korrugerande ark av metall i en lutande cirkulär form. Och om du någonsin har legat under ett korrugerat tak under en regndusch, är det som att sitta i en trumma! När pandemin är över kommer jag att ta itu med projektet och jag hoppas hitta några hantverkare som fortfarande vet hur man bygger ett traditionellt halmtak. “

Foto: Anna Heringer
Chaseyama, Zimbabwe
Ett radikalt lokalt pilotprojektet för ett dagis i Manicaland-provinsen, designad av den tyska arkitekten Anna Heringer. Här användes endast lokalt tillgängliga material. Resultatet är en barnvänlig, lekfull och glad byggnad, byggd i nära samarbete med lokala hantverkare.
En stor träskelettstruktur står på den massiva stenbotten som är täckt med halm i enlighet med lokal byggtradition. Förutom det centrala rummet erbjuder kupolen barnen nischer och alkover i olika storlekar att leka i eller att dra sig undan i.

Foto: Murmakowa.
Kapstaden, Sydafrika
På en plats där spannmål lagrades före 2001 byggdes det som utan tvekan är det mest populära konstmuseet i Afrika 2017. Den brittiska arkitekten Thomas Heatherwick har gett Kapstaden en spektakulär byggnad.