Nyheter om ,

Togolesisk journalist försvunnen – efter anklagelser om “falska nyheter”

Den undersökande reportern och redaktören Ferdinand Ayite hördes senast av den femte mars i år. Nu larmar pressfrihetsorganisationen CPJ.

Den togolesiska journalisten Ferdinand Ayite kallades till Högsta Domstolen i Togos huvudstad Lome under förra veckan, enligt vad Ayites advokat Elom Kpade uppgett för CPJ

Anklagelsen ska vara ”falska nyheter.”

Nu uppger bland annat människorättsaktivisten Farida Bemba Nabourema att han är ”försvunnen.”

För Blankspot uppgav Ferdinand Ayite i Lomé 2018 att en särskild myndighet hade bildats 2015 med möjligheten att döma journalister till fängelse för “falska” uppgifter.

Situationen menade han då var så dyster att man kunde tala om en ”politisk förruttnelse”. ­

Ayité som redan då var chefredaktör för tidningen L’Alternative anklagas nu rent konkret för att ha förolämpat myndighetspersoner genom tidningens publiceringar. Om han anses skyldig är straffet maximalt två års fängelse och böter. Skulle han dömas för ”falska nyheter” är straffet tre års fängelse. 

Tidnigen L’Alternatives medarbetare har tidigare både fängslats och attackerats, men trots det svåra läget i Togo för pressfriheten, finns flera hundra privatägda och oftast regimkritiska vecko- eller månadstidningar, om än med liten upplaga.

Ferdinand Ayite berättade för Blankspot 2018 att alla de som väljer journalistyrket i Togo kommer att utsättas för tre prövningar. 

– Det första som kommer är hoten: Politiker och makthavare börjar alltid med att försöka skrämma den nya journalisten till tystnad.

Om det inte biter och man fortsätter att publicera oberoende journalistik kommer de sedan att försöka köpa över en med så mycket pengar att personen aldrig mer behöver fundera över sin ekonomi.

– Det tredje som sker är att man stäms i domstol. 

Enligt togolesiska medier var Ferdinand fortfarande försvunnen på onsdagsmorgonen den 8 mars.