Godkännandet är en milstolpe i kampen mot malaria.
Av Martin Schibbye 18 april, 2023
Malaria drabbar främst människor i Afrika söder om Sahara och leder varje år till cirka 400 000 dödsfall, de flesta av dem barn under fem år. Det finns inget effektivt vaccin mot malaria idag, vilket gör att förebyggande åtgärder såsom myggmedel och insektsnät är de vanligaste sätten att skydda sig mot sjukdomen.
R21 är det första vaccinet som har visat sig vara effektivt mot malaria och det har tagit över 30 år att utveckla. Vaccinet, uppges ha en skyddseffekt på 77 procent, vilket skiljer detta vaccin från tidigare vaccinkandidater.
Ghana har en hög förekomst av malaria, och vaccinet kan spela en stor viktig roll i att minska sjukdomsbördan. Ghanas regering har redan börjat planera för hur vaccinet ska distribueras till de områden där det behövs som mest.
Vaccinet kommer att ges till barn mellan sex månader och två år, och det kommer att administreras i fyra doser under loppet av 18 månader. Vaccinet kommer att erbjudas som en del av Ghanas nationella vaccinationsprogram, vilket gör det tillgängligt för alla som behöver det.
Adar Poonawalla, VD för Serum Institute, som utvecklat vaccinet säger att det varit oerhört svårt att utveckla ett vaccin. Parasiten som orsakar malaria genomgår flera stadier och förändras i människokroppen, varför forskarna måste bestämma sig för vilken del av livscykeln som vaccinet ska rikta sig mot.
Men han tillade att Ghana, som det första landet som godkänt vaccinet, representerar en “väsentlig milstolpe i våra ansträngningar att bekämpa malaria runt om i världen”.
Det finns dock vissa utmaningar med att rulla ut vaccinet i större skala.
Vaccinet är dyrt att producera och distribuera, vilket kan göra det svårt att nå ut till de mest sårbara grupperna. Dessutom kräver vaccinet en kallkedja, vilket innebär att det måste förvaras vid en temperatur på minus 70 grader Celsius för att vara effektivt.
– Det är viktigt att notera att detta vaccin inte är en silverkula som löser alla problem med malaria. Vi behöver fortsätta investera i andra förebyggande åtgärder, som myggmedel och insektsnät, samtidigt som vi fortsätter att arbeta mot målet att utrota malaria en gång för alla. Men vaccinet ger oss ännu ett viktig verktyg i kampen mot denna förödande sjukdom, säger världshälsoorganisationen WHO i en kommentar.
WHO uppges nu också överväga att godkänna vaccinet.
Toppbild: Karta över förekomsten av malaria i världen.