Nyheter om ,

Covax första gratisdoser levererade till Ghana

Det globala Covax-programmets första försändelse av vaccindoser har anlänt. Ghana blir nu det andra landet i Afrika att börja vaccinera mot Corona på bred front.

Under förmiddagen levererade det WHO-ledda projektet Covax den första sändningen av vaccin till Ghana, meddelar UNICEF i ett pressmeddelande.

Försändelsen som består av 600 000 doser utgör en inledande fas av en större mängd leveranser av Astra Zenecas/Oxfords vaccin licensierade och tillverkade i Indien. Leveranserna är en del av den första vågen av gratis vaccin ämnade för låg- och medelinkomstländer.

Allt pekar nu på att Ghana kommer att bli det första så kallade lägre medelinkomstlandet att börja vaccinera sin befolkning. Hitills har nästan samtliga av världens 200 miljoner utförda vaccinationer skett i höginkomstländer.

Covaxprogrammets huvudsakliga syfte, som Blankspot rapporterat om tidigare, är att innan årsskiftet förse låg- och medelinkomstländer med två miljarder kostnadsfria vaccinationsdoser. Epidemiologer har pekat på nödvändigheten av att vaccinering bör sker på global skala för att undvika att coronavarianter bland ovaccinerade populationer på sikt kan mutera till den grad att dagens vaccin blir verkningslöst.

Målsättning med Covax har kritiserats för att det planerade antalet doser inte är tillräckliga för att täcka världens befolkning, samtidigt som projektet lidit brist på behövlig finansiering.

I förra veckan meddelade däremot G7-länderna gemensamt att stödet till Covax utökats till 75 miljarder kronor. USA är återigen en del av programmet, en ambition som Biden-administrationen meddelade i förra veckan efter att Trump-administrationen tidigare under året lämnat WHO.

Nästkommande vaccinpaket förväntas levereras inom kort, men för tillfället finns det ingen information om vilket eller vilka länder som kommer att få ta del av det.

Foto: De första doserna av coronavaccinet levereras till Ghana genom programmet Covax. Bild: © UNICEF/UN0421462/Kokoroko/COV

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.