Nyheter om

WHO-chefen: Världen står inför en moralisk bankrutt

Pandemin var världens chans att visa vad vi kan åstadkomma tillsammans. Men efter att rika länder köpt upp nästan allt vaccin har vi misslyckats, menar WHO-chefen.

– 39 miljoner vaccindoser har delats ut i 49 höginkomstländer. Men bara 25 doser har delats ut i låginkomstländer, säger Tedros Adhanom och menar att även om både länder och företag talar om rättvisa så har ett antal länder och företag ingått bilaterala avtal och rundat överenskommelser på global nivå för att komma före i kön. 

– Detta kommer dessutom att försena vaccinationerna i låginkomstländerna och skapa ett scenario med hamstring, en kaotisk marknad och icke koordinerade insatser som orsaker sociala och ekonomiska störningar. 

För att åtminstone se till att sjukvårdspersonalen och äldre i utvecklingsländer vaccineras så uppmanar han resursstarka länder att vara transparenta med de avtal som ingås inklusive prissättning och leveransdatum.  

– Vi uppmanar också alla vaccinproducenter att förse WHO med fullständig data i realtid och vi uppmanar länder med bilaterala kontrakt med vaccintillverkarna att prioritera att förse COVAX med vaccin istället för att sluta ytterligare bilaterala avtal. 

Covax är ett internationellt vaccinationsprogram som syftar till att säkerställa effektiv och lika vaccintäckning över hela världen.

Covax strävar efter att köpa cirka två miljarder doser fram till 2021 för att distribueras mellan individer i riskzonen runt om i världen. På längre sikt är målet att Covax ska se till att minst 20 procent av världens befolkning vaccineras.

Enligt en studie från mars kommer den gemensamma Covax-metoden för vaccination att leda till färre dödsfall än konkurrenssättet, där staterna själva köper vacciner och rika länder monopoliserar doserna.

Studien drog slutsatsen att ett vaccin som är 80 procent effektivt skulle förhindra 61 procent dödsfall om det fördelades mellan länder baserat på deras befolkningsstorlek. Som jämförelse skulle endast 33 procent av alla dödsfall i Covid-19 förhindras om rika länder fick lagra vacciner.

Vaccinationsprogrammet Covax saknar fortfarande 5 miljarder dollar för att nå sina 2021-mål.

– Ingen av oss är säkra förrän vi alla är säkra, sade FN:s generalsekreterare António Gutteres i sitt tal vid årets allmänna debatt. Även han kritiserade den så kallade ”vaccinationsnationalismen”, där rika länder köper stora mängder vacciner.

The Economist har denna grafik över när världen kan tänkas vara vaccinerad.

Bild: Arkivbild, NIAID

Läs också: Resan mot global immunitet är inledd men kan ta längre tid än förväntat

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.