Nyheter om , ,

Minst 6500 arbetare har förlorat sina liv i Qatar inför VM i fotboll 2022

Över 6500 migrerande arbetare har dött i Qatar sedan 2010 i samband med förberedelserna inför VM 2022.

Sedan emiratet Qatar vann rätten att vara värd för VM-turneringen 2022 har staten fått motta en storm av kritik, främst för hanteringen av arbetarna från Sydasien som bygger arenorna.

Enligt siffror från Amnesty består landets totala arbetsstyrka av 95% migranter, varav en stor del har varit involverade i VM-förberedelserna.

De omfattande byggplanerna innefattar bland annat sju nya stadiumbyggnader, en ny flygplats, vägar, kollektivtrafiksystem, hotell och en helt ny värdstad.

Projektet påbörjades 2010 och det dröjde inte länge innan rapporter om de inhumana arbetsförhållandena blev offentliga. En bakomliggande orsak tros vara Kafal-systemet, vilket innebar att arbetsgivaren blev en så kallad sponsor för de anställda.

Sponsorn är ansvarig för arbetstagarens husrum och resemöjligheter samt kontrollerar även personens pass och visum.

I sin tur leder det här till att arbetstagaren inte vågar ifrågasätta förhållandena på grund av rädsla att mista sitt jobb, boende eller till och med rätten att vistas i landet.

Det här har inneburit att arbetarna har fått jobba långa arbetspass och sällan utan vila. Även det varma klimatet har ansetts som en fara då flera dödsfall tros ha skett på grund av långvarig exponering i värme. Organisationen Human Rights Watch har lyft faran med det den extrema värmen och krävt om och om igen att Qatar behöver skydda sina migrerande arbetare bättre.

2017 aviserade landet att de skulle avveckla Kafal-systemet men många problem kring arbetstagarnas säkerhet och rättigheter kvarstod. I en rapport sammanställd av tidningen The Guardian som publicerades i veckan kan man tydligt se effekterna: Över 6500 migrerande arbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka har förlorat sina liv mellan 2010 och 2020 i samband med de omfattande byggnationerna.

Det innebär att i genomsnitt 12 arbetare från dessa fem sydasiatiska nationer enligt tidningens statistik ska ha dött varje vecka sedan december 2010 då landet firade att Qatars tagit hem rättigheterna av mästerskapet.

Det totala antalet tros dock vara betydligt högre då den inte inkluderar dödsfall från andra länder såsom Filippinerna och Kenya.

I den officiella statistiken ska flest dödsfall ha skett av naturliga anledningar såsom hjärtstopp, det var också slutsatsen i en rapport som den nepalesiska regeringen publicerade 2020. Diskussionerna som följde ledde till att Qatars regering 2014 släppte en egen rapport med en rekommendation om att en undersökning skulle göras av de migrerande arbetare som hade dött i samband med plötsligt hjärtstillestånd.

Regeringen sa även att lagen skulle ändras för att tillåta obduktion vid oväntad död. 

Men hitintills har inget skett. Och migrerade arbetare fortsätter att komma till Qatar.

Anledningen är det kontrakt man får om man väljer att jobba i landet, som säkrar en lön, husrum och transport.

För många är det här den enda möjligheten till jobb då deras hemländer plågas av hög arbetslöshet och genom att ta ett jobb utomlands kan de på så vis försörja sig själva och sina familjer.

De här överföringarna av pengar från ett annat land hem kallas remitteringar. Pengarna går från arbetaren, remittören, till familjen i hemlandet. Familjen använder sedan pengarna vilket resulterar i att de går in i hemlandets statsapparat som i sin tur gynnar ekonomin.

I bara Nepal står remitteringarna för 25 procent av landet bruttonationalprodukt, varav enbart pengarna från Qatar uppgår till 5 procent.

Idag är miljontals migrerande arbetare placerade i Qatar, många fortfarande bundna till sina arbetstagare eller arbetsplatser utan möjlighet att ta sig hem. I samband med den höga dödligheten kräver många att löftena om en laglig förändring måste ske nu, främst gällande hanteringen av arbetare som dör oväntat.

Enligt Hiba Zayadin som är Gulfforskare för organisationen Human rights watch fortsätter Qatar att “”dra fötterna [efter sig] i den här kritiska och brådskande frågan i ett uppenbart åsidosättande av arbetarnas liv”.

Utdrag från rapporten “Migrant labour in the construction sector in the State of Qatar”
Källa: DLA Piper report 

Som gensvar på kritiken om de höga dödssiffrorna säger Qatars regering att den står i proportion till storleken på den migrerande arbetskraften, och att siffrorna inkluderar tjänstemän som har dött naturligt efter att ha bott i Qatar i många år.

”Dödligheten bland dessa samhällen ligger inom det förväntade intervallet för befolkningens storlek och demografi. Emellertid är varje förlorat liv en tragedi, och inga ansträngningar sparas för att försöka förhindra varje död i vårt land”, sa en av regeringen talespersoner i ett uttalande.

Tjänstemannen tillade även att alla medborgare och utländska medborgare har tillgång till gratis förstklassig hälso- och sjukvård och att det har skett en stadig minskning av dödligheten bland “gästarbetare” under det senaste decenniet.

Kommittén som anordnar världscupen i Qatar “beklagar situationen” men hävdar även att olycksfrekvensen på Fifa World Cup-byggarbetsplatser varit låg jämfört med andra stora byggprojekt runt om i världen.

Men någon bevisning som styrker det uttalandet har de ännu inte presenterats.

Toppbild: Fotbollspelaren Ali Afif som spelar för Qatar

Källorna som har använts för insamlingen av dödsfall i The Guardians rapport kommer från Sri Lankas, Indiens, Pakistans och Nepals ambassader i Qatar samt Supreme Council of Health of Qatar, Foreign Employment board (i Nepal) och Wage Earners’ Welfare Board (i Bangladesh).

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.