
Röster om Azerbajdzjan
Förföljelsen av oppositionen i exil
I den tredje delen av en serie artiklar om nedbrytningen av det azerbajdzjanska civilsamhället skriver den azerbajdzjanska demokratiaktivisten Ahmad Mammadli om förföljelsen av aktivister i exil.
Av Blankspot 5 november, 2023
Under de senaste tre åren i Azerbajdzjan (efter det andra kriget i Nagorno-Karabach) kan de som fängslats delas in i tre kategorier: religiösa människor, politiska organisationer och civilsamhället samt arresteringarna som de som deporterats till Azerbajdzjan från utlandet.
DEL III – Förföljelsen av dem i exil
I den tredje och sista delen av artikeln kommer vi att diskutera deporteringen och fängslandet av de som har emigrerat till utlandet på grund av politiska påtryckningar i Azerbajdzjan. Jag kommer också inkludera personer som har blivit bortrövade från utländska länder och fört till Azerbajdzjan.
Först och främst har vi under skrivandet av den här artikeln etablerat kommunikation med både familjer till de i exil och människorättsförsvarare. Därför kan den här artikeln också betraktas som en sammanställning av intervjuer med familjerna till de politisk exil.
Det bör noteras att släktingar till de som har gått i politisk exil i Azerbajdzjan också möter politisk förföljelse.
Om vi börjar kronologiskt kan vi börja med att diskutera bortrövandet av den undersökande journalisten Afqan Muxtarli. Hans journalistiska verksamhet störde den azerbajdzjanska staten, vilket ledde till att han rövades bort i maj 2017 från Tbilisi och överfördes till Baku.
Han dömdes till 6 års fängelse. Amnesty International erkände Muxtarli som en “samvetsfånge.” Ett annat intressant fall är Rəşad Ramazanov, som lämnade landet för att förbereda sig för politisk asyl efter politisk förföljelse.
När han anlände till Baku arresterades han och hölls i förvar i 30 dagar. Under förvar blev han utsatt för polisövergrepp. Senare åtalades han för narkotikarelaterade brott, och hans strafftid förlängdes till en obestämd period.
Utvisningar från Europa under sommaren
2023 bevittnade vi utvisningen av aktivister från Tyskland till Azerbajdzjan. Samir Aşurov, Jafar Mirzayev, Pünhan Karimli, Malik Rzayev, Mütallim Orucov, Ziya Ibrahimli och Emin Malikov var bland dem som utvisades från Tyskland till Azerbajdzjan.
Dessa utvisade personer arresterades senare av politiska skäl. Även Anar Aliyev, som hade återvänt från Tyskland för att besöka sin familj under sommarsemestern, greps i Azerbajdzjan. Anar Aliyev hade aktivt deltagit i aktioner mot den azerbajdzjanska regeringen medan han var i Tyskland. Han greps på narkotikarelaterade anklagelser och dömdes till 3 års fängelse.
Bland de utvisade aktivisterna har ännu ingen dom fällts i fallet Samir Aşurov, och hans rättegång har pågått i över ett år. Hans make, Nurana Aşurova, bodde med deras två små barn i en hyrd lägenhet i Baku.
Anledningen till deras vräkning uppgavs vara besväret som polisen orsakade hyresvärden. Eftersom hon kände att hennes liv och hennes barns liv var i fara flydde Nurana Aşurova till Georgien, där hon beviljades asyl efter att ha vänt sig till Georgiens statliga säkerhetstjänst.
En annan arresterad aktivist är Pünhan Karimli, medlem i Azerbajdzjanska Folkfrontspartiet, som greps vid sin återkomst till Baku och utsattes för polisövergrepp. Senare åtalades han för narkotikarelaterade brott och dömdes initialt till 6 års fängelse, ett straff som senare reducerades till 5 år efter överklagan.
Felaktiga beslut av europeiska migrationsmyndigheter
Emin Malikovs situation är särskilt allvarlig. Efter att ha utsatts för förföljelse i Azerbajdzjan på grund av sitt deltagande i aktioner mot regeringen medan han var i Tyskland utsattes han för våld.
Efter utvisningen från Tyskland till Azerbajdzjan utsattes han för svåra polisövergrepp. Även hans vänner höll en protestaktion i juni 2023 framför Tysklands utrikesministerium och Tysklands ambassad i Azerbajdzjan för att uppmärksamma Emin Malikov och andra som utvisats.
En annan medlem i Azerbajdzjanska Folkfrontspartiet, Mütallim Orucov, dömdes till 7 års fängelse efter att ha anklagats för omfattande narkotikasmuggling. Malik Rzayev, en annan som utvisades, dömdes också till 7 års fängelse.
Bland de politiska exilerna levde Jafar Mirzayev under en längre tid i Ryssland och efter sin återkomst till Azerbajdzjan greps han återigen, denna gång i Tyskland den 25 november 2021. Han återvände till Azerbajdzjan den 27 januari 2022, där han greps. Hans arrestering är kopplad till hans deltagande i aktivism mot den azerbajdzjanska regeringen i Tyskland.
Efter deras utvisning från Tyskland är den enda aktivisten som har arresterats och senare frisläppts Ziya Ibrahimli. Zafar Ahmədov, som kontinuerligt övervakar arresteringen av politiska exiler, uppger att ytterligare tre aktivister som utvisats till Azerbajdzjan har arresterats och för närvarande hålls i förvar.
Ändå hålls identiteterna hos dessa personer hemliga. Dessutom uttrycker Ahmadov oro för ytterligare negativa utvecklingar från den azerbajdzjanska staten angående frågan om politiska exiler.
Förutom de utvisade aktivisterna i Azerbajdzjan är det också värt att nämna bloggaren Mahamməd Mirzali, som sökte politisk asyl i Frankrike år 2016. Parallellt med sin exil blev han utsatt för ett mordförsök år 2020 och 2021. År 2017 arresterades hans far och sin systers make, och det förekom hot om att sprida intima bilder av hans syster.
En annan nyligen aktuell fråga är exilen av Irada Bayramova, som är makens till Gubad Ibadoghlu, ordföranden för Azerbajdzjans Demokratiska och Framgångsrika Parti, som för närvarande är i förvar. Irada Bayramova greps i Baku tillsammans med sin make och utsattes för våld av polisen. Senare tvingades hon lämna för Sverige. Denna information delades av hennes dotter och människorättsförsvarare, Zhala Bayramova, på hennes Twitter-sida.

Om författaren: Ahmad Mammadli är en politisk aktivist i Azerbajdzjan. Han är den före detta ordförande för det socialdemokratiska initiativet Democracy 1918, som i september, strax före aggressionen i Nagorno-Karabach, beslutade att avbryta sina operationer på grund av förföljelse från regeringen.