Röster om

Fängslandet av den demokratiska rörelsen i Azerbajdzjan

I den andra delen av en serie artiklar om nedbrytningen av det azerbajdzjanska civilsamhället skriver den azerbajdzjanska demokratiaktivisten Ahmad Mammadli om massarresteringar mot demokratiaktivister.

Under de senaste tre åren i Azerbajdzjan (efter det andra kriget i Nagorno-Karabach) kan de som fängslats delas in i tre kategorier: arresteringarna av religiösa människor, arresteringarna mot politiska organisationer och civilsamhället, och arresteringarna som de som deporterats till Azerbajdzjan mötte när de återvände från utlandet. 

Läs den första delen här.

DEL II – Fängslandet av den demokratiska rörelsen

I den här andra delen kommer jag att prata om det förtryck som medlemmar i politiska organisationer och det civila samhället står inför i Azerbajdzjan.

Efter Karabachkriget 2020 var det första målet att radera namnet “Republiken” ur landets politiska historia. President Ilham Aliyev försökte avskaffa dagen tillägnad den första demokratiska republiken som etablerades i Azerbajdzjans historia 1918 och i den muslimska östern.

Som svar på detta organiserade den 13 oktober 2021 Demokrati 1918-rörelsen (där jag var ordförande vid den tiden), Nida Civic-rörelsen och oberoende offentliga och politiska aktivister en protestaktion mot regimen.

Några minuter efter att aktionen hade startat skingrades den med våld av polisen, och aktivisterna hölls i förvar i nästan 8 timmar och utsattes för våld och misshandel.

Elmir Abbasov, en aktivist från Nida Civic-rörelsen, arresterades också administrativt i 30 dagar. Generellt, enligt rapporter från icke-statliga organisationer i Azerbajdzjan, administrativt arresterades 58 personer för sina offentliga och politiska aktiviteter under 2020 och 30 personer administrativt arresterades under 2021.

Självklart är den här statistiken minimal. Det är mycket svårt att övervaka arresteringen av religiösa samhällen, eftersom deras familjer inte lämnar ut information om det och de själva inte pratar om det, särskilt i regioner där de arresteras. Jag använder medvetet inte begreppen “regering” och “myndighet”, eftersom dessa i Azerbajdzjan har kombinerats under kontroll av en grupp. Därför representerar en sådan grupp hela staten, även om samhället inte deltar i bildandet av staten.

Som jag nämnde i den första delen av artikeln intensifierades staten när mer än 500 civila och politiska aktivister den 14 maj 2022 utropade “Vi vill inte ha en kriminell stat!” och “Vi vill inte ha en maffiastat!” och användes som förevändning för nästa våg av arresteringar.

Den 20 juli hölls en aktion mot stängningen av landets landgränser framför ministerrådets byggnad och den skingrades, vilket ledde till att Aziz Mamiyev, en aktivist i Musavat-partiet, arresterades i 30 dagar. Den 26 juli arresterades en annan aktivist från partiet, Alikram Khurshidov, i 30 dagar efter att ha blivit misshandlad.

Nu har en ny era av arresteringar inletts…

Efter arresteringen av religiösa figurer i maj 2022 stod även medlemmar i politiska organisationer inför påtryckningar. I september 2022 arresterades jag (Ahmed Mammadli) i 30 dagar för att ha motsatt mig de militära sammandrabbningarna mellan Azerbajdzjan och Armenien.

Senare åtalades jag för fabricerade anklagelser och förbjöds att lämna landet. I november 2022 arresterades Afiaddin Mammadov, som arbetade med att etablera fackföreningar och Kuryerunionen inom denna allians, i 30 dagar. I december 2022 arresterades samhällsaktivisten Bakhtiyar Hajiyev, som hade gripits och misshandlats vid flera tillfällen, på absurda anklagelser och en kriminalutredning öppnades mot honom, vilket ledde till hans fängslande.

Inledningsvis genomfördes en effektiv offentlig försvar av Bakhtiyar Hajiyev, och en aktion hölls för att kräva hans frigivning. Under denna demonstration arresterades den kände oppositionsmedlemmen och medlem i Müsavat-partiet, Tofig Yagublu, i 30 dagar. I början av februari 2023 arresterades Elizamin Salayev, en medlem i Folkfrontspartiet i Azerbajdzjan, som tidigare hade varit fängslad, på nytt. Samtidigt greps aktivister som skanderade slagord som “Frihet för Bakhtiyar Hajiyev!” och “Frihet är Bakhtiyars rätt” i protest mot Bakhtiyar Hajiyevs nästa rättegång.

Under denna marsch arresterades Samir Sultanov, medlem i styrelsen för Demokrati 1918-rörelsen och generalsekreterare, samt Afiaddin Mammadov, ledaren för Konfederationen för fackliga skrivbord, i 30 dagar.

Bilderna på de äldre kvinnorna i Soydulu som motsatte sig kravallpolisen väckte stora sympatier.

”Sommarens nedbrytning”

Under sommaren 2023 såg vi en eskalering av inskränkningen av det civila samhället. Efter folkmassornas protester i byn Soydulu i Gadabay arresterades Elmir Abbasov, en aktivist från Nida Civic Movement, politisk aktivist Giyas Ibrahim, affärsman och tidigare tjänsteman från Gadabay, Nazim Baydamirli, och Maharram Akbarov, en medlem av “Rösten av revolution” plattformen.

Dessutom, efter protesterna och beslutet att utvidga en guldgruva i byn Soydulu, utsattes mer än 10 bybor för våld och arresterades. Bilderna från Soydulu av de äldre traditionellt klädda kvinnorna som stod upp mot det tungt beväpnade polisväsendet spreds sympatier över hela landet. Om de kunde motstå regimen, då behövde vi alla stödja dem.

Den allvarligaste arresteringen på många år är dock fallet med Gubad Ibadoghlu.

Han är ordförande för det azerbajdzjanska demokratiska och välmående partiet, som försökte inrätta en studentfond för att avslöja Ilham Aliyevs affärsnätverk och de tjänstemän som tjänar honom samt för att använda medlen i landet för utbildning av azerbajdzjanska ungdomar.

Gubad Ibadoghlu arresterades i Baku i slutet av juli 2023 när han besökte sin äldre mor efter att ha varit utomlands under en lång tid.

EU-parlamentet har i en resolution uttryckt att man vill att EU-kommissionen ska utreda sanktioner mot Azerbajdzjan på grund av gripandet av Gubad Ibadoglu.

Efter det här så gick det fort

Tre dagar efter detta händelseförlopp arresterades även Elkhan Aliyev, en aktivist från Azerbaijan People’s Front Party. Från och med den 1 augusti började arresteringen av medlemmar från Fackföreningen för Arbetsalliansernas Solidaritetskonfederation.

Ledaren för fackföreningen, Afiaddin Mammadov, arresterades den 1 augusti i 30 dagar. Senare öppnades ett påhittat brottmålsärende mot honom, och den 20 september fängslades han på obestämd tid.

Under de följande augustidagarna misshandlades och arresterades även Elvin Mustafayev och Aykhan Israfilov, aktivister från fackföreningen, på narkotikabrott, och alla tre representanter för organisationen sitter för närvarande fängslade.

Den 19-20 september, efter att allmänna aktivister kritiserat den azerbajdzjanska statens militära operationer i Karabach, arresterades Nemat Abbasov, Emin Ibrahimov, en tidigare diplomat, och journalisterna Nurlan Libre och Ruslan Vagabov.

Under militära operationer i Karabach arresterades också allmänna aktivister Rail Abbasov, Movsum Mammadov och Ruslan Vahabov.

I oktober arresterades Hussein Malik, en medlem i Azerbaijan Democratic and Prosperous Party, Kenan Basqal och Orkhan Bakhishli, aktivister från Azerbaijan People’s Front Party. Samtidigt arresterades aktivisten Mahaddin Orujov, som kritiserade presidenten. Sammanlagt har mer än 15 aktivister arresterats i september-oktober.

Det mest nedslående med situationen är att det inte finns några vis att försvara sig mot den senaste vågen av arresteringar, och från omvärlden verkar inte de arresterade få samma solidariska stöd som tidigare.

Ahmad Mammadli har flera gånger gripits för sin aktivism. Foto privat

Om författaren: Ahmad Mammadli är en politisk aktivist i Azerbajdzjan. Han är den före detta ordförande för det socialdemokratiska initiativet Democracy 1918, som i september, strax före aggressionen i Nagorno-Karabach, beslutade att avbryta sina operationer på grund av förföljelse från regeringen.

**

Toppbild: Ett kollage med Ilham Alijev till vänster, Afiaddin Mammadov i bakgrunden och en kvinna som demonstrerar mot de politiska arresteringarna i Azerbajdzjan.