Nyheter om

FN varnar för en fullskalig humanitär kris i Etiopien

Tiotusentals på flykt undan striderna i Etiopien.

Enligt organisationens siffror har hittills 27 000 människor flytt till Sudan. Men det som främst oroar är takten i vilka nya flyktingarna anländer. 

– Mängden flyktingar per dag är den högsta på två decennier, sa Babar Baloch, talesperson för FN:s flyktingkommissionär på en presskonferens i Geneve under tisdagen.

Upp till 4000 flyktingar per dag kommer nu över gränsen från Tigrayregionen och mottagarorganisationerna står snart utan resurser. 

Striderna började för nästan två veckor sedan med att TPLF attackerade en militärförläggning och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed valde att svara med att sända dit federala etiopiska styrkor.

Abiy försöker nu ta kontroll över Tigray-provinsen, hem för rörelsen TPLF som efter ett lokalval i augusti brutit förbindelserna med den federala regeringen i Addis Abeba.

TPLF har dominerat etiopisk politik under det senaste kvartseklet men har marginaliserats kraftigt av de senaste årens omvälvningar.

De flesta flyktingar kommer via gränsövergången vid Hamdayet i delstaten Kassala, men också via Lugdi i Gedaref och Aderafi i södra delen av landet.

UNHCR har prioriterat att ge de anländande vatten och tvål. FN:s matprogram WPF har försett de flyende med nödmat och Muslim Aid med varm lagad mat. Sudanesiska myndigheter har också satt upp två mobila kliniker för att kunna erbjuda vård. Men resurser räcker inte till.

– Våra krafter räcker inte, säger Jens Heseman från UNHCR. Det finns vatten, men det saknas mat till de tiotusentals som räddat sig undan striderna.

Kriget verkar inte heller mattas av.

Premiärministern och tidigare fredspristagaren Abiy Ahmed har hittills varit oemottaglig för andra afrikanska länders försök till medling och meddelade under tisdagen att den deadline han gett det han kallar TPLF:s ”rebellstyrkor” att lägga ner sina vapnen, gått ut och att den federala armén nu skulle avancera mot regionhuvudstaden Mekelle.

– UNHCR är beredda att även bidra inne i Tigray när säkerhetsläget så tillåter, sa Babar Baloch på presskonferensen i Geneve. 

Även FN-organet OCHA som koordinerar humanitära insatser meddelade att de står beredda att hantera vad som antagligen är en stor mängd nya internflyktingar inne i Tigrayregionen. 

Sedan tidigare finns 100 000 eritreanska flyktingar i läger nära gränsen och UNHCR är också oroliga för att stödet till dessa kan bli svårt att upprätthålla om konflikten drar ut på tiden. 

Läkare Utan Gränser vårdar skadade i angränsande Amhara-regionen. Audrey van der Schoot, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Etiopien, kräver nu tillträde till de drabbade områdena.

– Vi är väldigt oroliga för människorna som bor nära de områden som drabbats av våldet i Tigray och angränsande regioner. Vi uppmanar de stridande parterna att trappa ned konflikten, visa respekt för människors liv och skydda civil infrastruktur.

Eftersom kommunikationsnätverken inte fungerar är det svårt att veta exakt hur många som skadats och/eller dödats. Men tillsammans med lokala sjukvårdsinrättningar uppger Läkare Utan Gränser att de hade gett vård till fler än 200 skadade.

Ugandas president har också i veckan träffat Etiopiens vice premiärminister och uppmanat till samtal mellan de stridande. Enligt honom så skadar konflikten hela den afrikanska kontinentens rykte.

Enligt obekräftade uppgifter så kan Uganda ta på sig rollen som medlare mellan parterna. Något som dock tillbakavisas av Etiopien.

– Vi har inte bett vare sig Uganda eller något annat land om medling, sa Redwan Hussein, talesman för regeringens agerande i Tigray efter att Ugandas president Yoweri Museveni hade träffat Etiopiens utrikesminister och vädjat om förhandlingar.

Det är näst intill omöjligt att få oberoende information om det som sker just nu eftersom så gott som alla kommunikationsmöjligheter ligger nere. Medier har inte heller tillträde till området.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.