Nyheter om

Rapport: Övergreppen fortsätter i västra Tigray trots vapenvilan

Enligt Human Rights Watch har de lokala myndigheterna och Amhara-styrkor i Etiopiens norra Tigray-region fortsatt med tvångsförflyttningar av tigreaner som en del av en etnisk rensningskampanj även efter vapenvilan den 2 november 2022.

Tigreaner i den omstridda västra zonen i Tigray har utsatts för etnisk rensning av säkerhetsstyrkor från den angränsande Amhara-regionen och dess allierade. Det larmade både Amnesty och Human Rights Watch (HRW) om i en rapport våren 2022.

Dödandet, våldtäkterna, massgripandena och tvångsförflyttningarna utgjorde ”krigsbrott och brott mot mänskligheten” konstaterade människorättsorganisationerna i en gemensam rapport.

Nu, ett år senare, har HRW följt upp situationen och i en ny rapport. Organisationen har intervjuat 35 personer på telefon mellan september 2022 och april 2023, inklusive vittnen, offer för övergrepp och personal från hjälporganisationer.

De flesta av dem tigreaner som godtyckligt fängslats i staden Humera. 

– Novemberuppgörelsen i norra Etiopien har inte inneburit slutet på etnisk rensning av tigreaner i Västra Tigray, säger Laetitia Bader, biträdande direktör för Afrika på Human Rights Watch. Om den etiopiska regeringen verkligen är seriös med att säkerställa rättvisa för övergreppen bör den sluta motsätta sig oberoende utredningar av övergreppen och ställa ansvariga tjänstemän och befäl till svars.

Enligt de intervjuade hölls över tusen personer godtyckligt frihetsberövade i västra Tigrays städer Humera, Rawyan och Adebai. Vittnesmålen från överlevande vittnar om en systematisk kampanj av våld och övergrepp som utförts av både fängelsepersonal och andra inblandade grupper. Kvinnor och unga flickor vittnar i rapporten om sexuellt våld, inklusive våldtäkter och sexuella trakasserier.

Många fördrivna personer berättade för Human Rights Watch att de hoppades kunna återvända hem, men att de inte kände sig trygga så länge vissa utpekade tjänstemän och säkerhetsstyrkor fanns kvar.

Fram till oktober 2022 hade FN:s flyktingorgan registrerat 47 000 etiopiska flyktingar i östra Sudan, varav många uppgavs vara fördrivna från Västra Tigray.

Lyssna på Blankspots morgonpodd där Brit Stakston och Martin Schibbye diskuterar rapporten från HRW.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.