Röster om ,

”Farligare att vara utan utbildning än att gå till skolan” – Dagbok från Kabul v 8.

Den här veckan har flera skolor i Kabul öppnat upp igen så jag gick förbi för att prata med elever. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Oron var stor hos flera av dem, men också hos föräldrarna efter alla attacker som skett mot skolor och universitet den senaste tiden.

Hoten mot utbildningen är ett av de allvarligaste problemen i landet. Utbildningsministern har flera gånger pekat ut talibanerna, Hezb-e-Islami och andra grupper som är inblandade i att bränna skolor och förgifta elever som fiender till Afghanistan.

Om det inte blir ett fredsavtal mellan regeringen och talibanerna så tror jag att vi kommer att få se flera attacker på utbildningsväsendet, på skolor och på universitet det närmaste tiden nu när skolorna öppnat upp igen. Det har blivit farligt att studera och många studenter har mist sina liv. 

Tidigare meddelade generaldirektoratet för nationell säkerhet att Haqqani-nätverket var inblandade i att bränna skolor. Massor av skolor har bränts ner till grunden. Ute i landet är det främst skolflickor som råkat illa ut. 

Freden känns väldigt långt borta. 

Under tiden har 100 kvinnliga skolflickor i Afghanistan bränts eller exploderat och det kan bli ännu farligare om det inte blir fred i Afghanistan. Freden känns väldigt långt borta. För några år sedan förgiftades elever i en skola i Takhar-provinsen.

Orsaken till angreppen på de som studerar är att talibanerna motsätter sig utbildning för kvinnor, det handlar inte bara om att ge sig på de som studerar utan lika mycket om att skapa en rädsla bland befolkningen så att studenter inte ens vågar söka till universiteten för att utbilda sig. 

På grund av hot mot skolor så hålls hundratals skolor för närvarande stängda i provinserna Kandahar, Helmand och Zabul. 

Trots att säkerheten i landet är väldigt dåligt är det glädjande att många föräldrar tycker att deras barn ändå måste gå i skolan. Dessa familjer har inte råd att inte bry sig om deras barns utbildning. 

På grund av hot och olika faktorer mot skolor så är många hundra skolor för närvarande stängda i provinserna Kandahar, Helmand och Zabul. 

Skolstart i Kabul. Foto: Mohammad.

En annan händelse som kommer att spela stor roll kring hur många som studerar den närmaste tiden är vad som sker med USA:s trupper som nu ska dras tillbaka. President Joe Bidens föregångare lovade att göra så och därmed så riskerade han en tillbakagång vad gäller antalet som studerar. Men det kan också vara en åtgärd som tvingar talibanena att sluta fred med en svag regering.

Den amerikanska allmänheten är också trötta på ett krig som är nästan 20 år gammalt, men att dra sig ut nu kan ses som att ge talibanerna en hävstång och kasta en skugga över de uppoffringar som gjorts av amerikanska trupper, koalitionstrupper och afghanska civila.

Den nya presidenten Biden har inte kommenterat Afghanistan i detalj sedan han tillträdde, men han har en lång historia av inblandning i kriget. Som vice president förlorade han 2009 en debatt inom administrationen där han argumenterade för att minska USA: s militära åtaganden genom att främst fokusera på att motverka extremistgrupper, men president Barack Obama bestämde sig istället för att avsevärt öka antalet trupper till 100 000 soldater. 

**

Jag som skriver denna dagbok heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökandeDet här är min dagbokLäs tidigare inlägg här.