Nyheter om ,

Europarådet vädjar till Polens regering att agera för HBTQI-personers rättigheter

Europarådets komissionär för mänskliga rättigheter publicerade under torsdagen ett memorandum som svar på utvecklingen för HBTQI-personer i landet.

Polens högernationalistiska regeringsparti Lag och Rättvisa (PIS) har under sin valrörelse tidigare i år, men även under 2019, propagerat för att de ska stå upp mot vad de kallar för en “HBTQI-ideologi”.

Nu vädjar Europarådets komissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, till polska politiker att sluta stigmatisera HBTQI-personer, då det riskerar att våld mot de redan utsatta grupperna både legitimeras och trappas upp. 

HBTQI, som står för homo- och bisexuella, trans, queer och icke-binära, “…är personer, inte en ideologi”, skriver Dunja Mijatovic i ett memorandum som publicerades under torsdagen. 

President Andrzej Duda har tidigare avvisat denna typ av kritik för att understryka att det handlar om ideologi. En paradox som upprepats i flera polska kommuner, där till exempel borgmästaren i Krasnik menar att homofobi inte existerar, samtidigt som kommunen är betecknad som en “HBTQI-fri zon”. I maj förra året antog kommunen en resolution som innebär att de motsätter sig “HBTQI-ideologi”, och de är inte den enda.

Enligt DN har även den katolska kyrkans ledning gått hårt ut mot homosexuella. Krakóws ärkebiskop, Marek Jędraszewski, kallade den regnbågsfärgade pride-flaggan för en smitta under en gudstjänst förra sommaren, som han också likställde med ideologin kommunismens röda. 

Tidigare i år presenterades en ny strategi för att stärka HBTQI-personers rättigheter både inom och utanför EU. Foto: EU/Michel Christen

Utöver ett stopp för den hatiska retorik som företrädare från PIS för, anser Dunja Mijatovic även att de lokala anti-HBTQI-deklarationerna ska upphävas. 

Komissionären uppmanar också den polska regeringen att se till att initiativ som direkt eller indirekt främjar hat och intolerans mot HBTQI-personer inte får offentligt stöd, liksom att de lagförslag riktade mot HBTQI-personer inte klubbas igenom i det polska parlamentet.

Memorandumet bygger på tidigare arbete för HBTQI-personers rättigheter i Europa och kommer nu efter möten som hölls under oktober månad med polska myndigheter och organisationer för mänskliga rättigheter, samt icke-statliga organisationer som arbetar för HBTQI-personers rättigheter.

Läs mer:
Poland should stop the stigmatisation of LGBTI people
Ny EU-strategi ska stärka HBTQI-personers rättigheter

Omslagsbild: Pride 2017 i Warsawa. Foto: Flickr/Lan Pham