Analys om ,

Analys: Så kommer Elon Musk förändra Twitter

Elon Musk är nu den största aktieägaren i Twitter och erbjudits plats i styrelsen. Brit Stakston tror att det på sikt kommer orsaka enorma slitningar i företaget.

Enligt SEC, den amerikanska finanstillsynsmyndigheten, äger Elon Musk nu 73,486,938 aktier i Twitter sedan den 14 mars 2022. I veckan offentliggjordes det och Musk är nu den enskilt största aktieägaren med sina 9.2 procent i aktieinnehav och tar nu också plats i styrelsen.

En brasklapp runt köpet är att Musks aktieinköp kanske inte har genomförts enligt gällande lagstiftning för aktieköp. Washington Post rapporterar om att det har väckts nya frågor bland annat kring hur han kommunicerade sin investering i bolaget vilket gjorde att han kunde köpa aktierna till ett lägre pris. Detta får tiden utvisa när SEC granskat alla detaljer.

Superentreprenören Elon Musk har idag drygt 81 miljoner följare på twitter och har genom åren flitigt använt kanalen till att påverka och tänka högt inom allehanda frågor som dyker upp på hans radar. Ofta till stor förskräckelse för aktieägarna inom de bolag han är verksam inom till exempel Tesla, Space X och neuroteknikföretaget Neuralink när han frenetiskt twittrar och ofta med kontroversiella åsikter.

Han är onekligen tillsammans med den numera avstängda Donald Trump några av de mest kända men också ökända twittrarna. Skillnaden är möjligtvis att fler av Musks fans finns på twitter. För Trumps del var det aldrig en kanal för hans gräsrotsväljare. Men båda använder kanalen för att sätta agendan, bygga sina varumärken och få synas i media. Inget verktyg är mer potent än twitter för just detta.

Några klassiska Muskhändelser för att inledande påminna oss om hur Musk använder kanalen.

När tolv pojkar och deras träningsledare var fångade i en grotta i Thailand under 18 dagar 2018 ville Musk, precis som många andra över hela världen, erbjuda sin hjälp. Space x byggde en miniubåt men den avfärdades av räddningssteamen på plats och i samband med twitterdiskussionerna om det kallade Musk till slut en av räddningsarbetarna för ”pedofilgubbe”. Det gick senare till åtal för förtal men Musk friades.

Musk som en av världens rikaste människor utmanades av chefen för FN:s livsmedelsprogram, David Beasly, i en intervju med CNN. Under intervjun sa Beasly att miljardärer som Bezos och Musk måste göra mer för att lösa världshungern och Musk svarade då på twitter att om FN kan beskriva exakt hur de skulle använda pengarna för att lösa världens problem med hunger, så skulle han sälja Tesla-aktier motsvarande 2 procent av sin förmögenhet.

Han bad om lösningarna i twittertråden och parallellt twittrade han kritiskt mot hur arbetet skett tidigare bla genom att lyfta fram en rapporter om sexuella övergrepp inom FN och uppgifter han fick om att just den summan redan hade erhållits året innan så varför var inte världssvälten redan ordnad?

Utspelet ska också ses i ljuset av hur demokraterna drev frågan om att miljardärer måste betala mer i skatt i USA. En stor donation skulle minska skattetrycket.

Bloomberg rapporterade nyligen om att Elon Musk skänkte nästan 6 miljarder dollar av Tesla Inc.-aktier till välgörenhet i november 2021 i vad som därmed är en av de största filantropiska donationerna i USA. Men mottagaren av donationen är dock okänd.

Ett annat offentligt twitterbråk som Elon Musk haft genom åren involerar tonårigen Jack Sweeney som skapat kontot @elonjet som med hjälp av öppen data spårar Elon Musks jet över världen. Ett konto som Musk försökt stoppa med hänvisning till sin egen säkerhet genom att erbjuda 5 000 USD. Jack Sweeney ville ha det tiodubbla men det avfärdade Musk och blockade honom. Kontot är fortfarande aktivt.

Vill man få fler exempel på vad som ofta utspelar sig på Musks twitterkonto så finns det en hel del sajter som samlat guldkornen. Här en sajt som sammanställt 16 galna tweets bland annat de där han avfärdar corona och smittspridningen eller denna med hela 69 av de värsta tweetsen under 2020.

Sammanställningarna gör det väldigt tydligt att twitter är en viktig kanal för Elon Musk och en slags öppen anteckningsbok. Hans styrelseplats och att han är den enskilt största aktieinnehavaren ska ses i ljuset av den hatkärleken hand uppenbart har till plattformen.

Under månaden efter att köpet av aktierna var klart men ännu inte offentliggjorda har Musk funderat högt över sociala medier och särskilt twitter på just sitt twitterkonto. Han ställde nyligen frågan om att eftersom twitter är motsvarigheten till det öppna torget som mötesplats så måste något göras när inte yttrandefrihet längre råder på den platsen.

Han gör därför den 25 mars en undersökning bland sina 80 miljoner följare. Frågan han ställer formuleras: ”Yttrandefriheten är avgörande för en fungerande demokrati. Tror du att Twitter strikt följer denna princip?”.

Han skriver också i en kommentar i tråden till sin undersökning att ”Konsekvenserna av denna undersökning kommer att vara viktiga. Rösta noggrant.” Utan att tala om för dem att han ställer frågorna i kontexten av att bli storägare.

En annan undersökning under samma period ställde han frågan om twitters algoritm ska vara öppen källkod. Av drygt 1.1 miljoner svarade 82.7 procent ja.

I reaktionerna efter offentliggörandet har den här typen av polls tolkats som inteckning för att det här är förändringar som kommer att införas. Särskilt frågan om en redigeringsknapp.

Men det är en fråga som diskuterats kontinuerligt genom åren. Funktionen finns redan i princip för premiumtjänsten Twitter Blue i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Det vore enkelt att införa över hela twitter. Liknande funktioner finns redan på tex Facebook där man kan redigera sitt inlägg och användarna kan om man vill se hur inlägget har redigerats.

I dagarna efter att aktieinnehavet i twitter blev känt och han erbjudits en styrelseplats har han ökat takten på allehanda utspel om plattformen och gjort såväl mer tramsiga som allvarligt menade användarundersökningar. Han frågar tex följarna om företagets huvudkontor i San Fransisco ska bli hemvist för hemlösa eftersom de ändå aldrig är där. 1 miljon har röstat och cirka 91% anser att det bör Twitter göra.

Och i klassisk Muskmanér publicerar han också ett meme om hur det kommer att se ut på nästa styrelsemöte hos Twitter (ursprungligen publicerat av någon annan men han återpublicerar det utan källa så det ser ut som att han själv kommenterar med detta meme). Bilden i sig på en gräsrökande Musk blev ett meme efter att han rökte marijuana hos podcastaren Joe Rogan. En händelse som då fick Teslaaktien att rasa och ledde till en stor diskussion om drogpolicyn på hans olika företag.

Elon Musk tillhör de storföretagare inom Silicon Valley som ser sig kunna lösa världens alla samhällsproblem och vill positionera sig som en av yttrandefrihetens mest hängivna försvarare. Men exemplet med tonåringen som publicerar open source tillgänglig information visar ju att även Musk har sina gränser.

Han har nyligen hyllats för att han hjälpt Ukraina med tillgång till internet via Starlink satelliterna. Frågan ställdes till Musk av Ukrainas digitala transformationsminister på Twitter och snabbt fanns satelliterna på plats. Starlink själva uppger att de redan sex veckor före den ukrainska officiella förfrågan hade förberett för detta.

I samband med detta twittrade också Musk om att han fått order om att blockera ryska nyhetssajter på Starlink, inte från Ukraina, men att han som yttrandefrihetsabsolutist inte avsåg att göra det.

Att ha en styrelsemedlem som gärna syns i media och vill spegla all utveckling mot sina 80 miljoner följare kommer troligen snabbt bli en fullkomlig mardröm för företaget. En välkomnande tweet från twitters VD Parag Agrawal visar förhoppningarna om att såväl Musks passion som tydliga kritik mot plattformen ska bli en tillgång.

Musk är utifrån sin historia som omdebatterad företagsledare och sin ställning i yttrandefrihetsfrågan en aktieinnehavare som kommer att sätta press på företaget. Det är svårt att se honom komma till styrelsebordet för något annat än att driva igenom sina idéer om hur Twitter kan bli bättre. Det är det som drivit honom till den han är idag hur han disruptivt produktutvecklar och vill förbättra saker men frågan är var han kommer att lägga fokus i sin utveckling av twitter.

Troligt är att han starkt kommer ifrågasätta de policys som numer finns hos Twitter och som bland annat gett företaget möjligheten till avstängningen av Donald Trump. Det ligger i tangentens riktning att han väljer den vägen efter hans jämförelser mellan twitter och ett öppet torg som vi så väl känner igen från debatterna runt varje modereringsdiskussion i sociala medier.

Att backa tillbaks från de steg som tagits inom det här fältet av Twitter vore en olycklig utveckling. Med tanke på hur plattformarna missbrukas och utsätter människor för hat och hot måste det finnas modereringslinjer. Ingen kommer att vilja finnas på ett twitter dominerat av anonyma konton utan policys. Den typen av forum finns redan och de utvecklingssteg som tagits, om än sent, har varit viktiga för utvecklingen av twitter.

Och det vore banalt om frågan om Twitter återigen ska kretsa om huruvida en avstängd person som Trump ska få tillbaka sitt konto eller inte. Men visst de är ett privat företag och den livstids avstängning han fått kan förstås teoretiskt sätt göras om.

Men det vore mer intressant om Twitters framtid inte återigen kom att snurra in sig i libertarianska tolkningar av yttrandefrihet i digitala plattformar utan hänsyn till verkligheten. Utan om hur plattformen allra bäst ska värna om ett öppet torg för debatt samtidigt som man skyddar användare från hat och hot.

Uppdaterat 11 april:

Parag Agrawal twittrade måndagen den 11 april att ”Elon Musk har inte valt att ta en plats i styrelsen” och publicerar det meddelande som skickats ut i företaget.

I texten framgår det att samtalen mellan parterna inför en eventuell styrelseplats och hur de landade i att att erbjuda honom denna förtroendepost ”där han liksom andra styrelsemedlemmar måste agera för det bästa för företaget och aktieägarna” och att de under tisdagen förra veckan aviserade erbjudandet och att han skulle erbjudas en plats efter en gängse bakgrundskontroll och formellt accepterande.

Enligt meddelandet tackade Elon Musk nej samma dag.

Meddelandet från Twitters vd avslutas med ”det kommer att finnas distraktioner framöver men våra mål och prioriteringar förblir oförändrade” och att de beslut som fattas ligger i styrelsens händer.

Nu spekuleras det i om Musk inte passerade bakgrundskontrollen eller om det är så att han planerar att köpa fler aktier, som styrelsemedlem är antalet möjliga aktier att inneha inte större än 14.9 procent.

Och huvudpersonen själv kommenterar händelsen på Twitter med en emoji med stängda ögon och handen för munnen. En tweet som tillsammans med flera andra senare togs bort rapporterar CNBC.