Analys om , ,

Analys: Elon Musk kliver in i det amerikanska valet

Idag offentliggjorde republikanen Ron Desantis sin kanditatur till president på twitter i ett samtal med Elon Musk. Traditionell propaganda mixades med ett hyllande av Elon Musk och provocerande naiva yttrandefrihetsfloskler. Det skriver Brit Stakston i en analys.

Under natten sjösatte republikanen Ron DeSantis sin kampanj för att bli republikanernas presidentkandidat. Forumet för lanseringen var Twitters livesändningsrum Twitter spaces. Efter stora tekniska problem när Twitter överbelastades när sändningen skedde från Musks konto med över 140 miljoner följare.

Elon Musk var tillsammans med, sin ständige följeslagare genom twitteraffären, enteprenören och riskkapitalisten David Sacks, moderator för samtalet.

Sacks har tidigare jämfört betydelsen av Musks köp av Twitter för demokratin med Berlinmurens fall. Han tillhör också den grupp av mycket aktiva och högröstade entreprenörer som är starkt kritiska mot traditionella medier och ser Twitter som ett alternativt media till dem. Mediekritik är ett återkommande tema i podden “All – In” som han har tillsammans med ett antal andra starka techentreprenörer i Silicon Valley.

Lanseringen av DeSantis kandidatur går att lyssna på i efterhand via David Sacks twitterkonto.

De stora tekniska problemen har plockats upp av många etablerade medier vilket också livekommenterades av Desantis, Musk och Sacks. Den vinkeln tolkades som ännu ett tecken på det hot traditionella medier upplever från Twitter som är fast i sin bubbla och inte är öppna för olika åsikter. Medan twitter, enligt de, kommer ge alla en röst. Twitter som det enda genuina öppna demokratiska torget var ett återkommande tema under sändningen.

Efter en inledande klassisk politisk monolog av DeSantis, med likadant budskap som i kampanjtrailern, upprepade han budskap som vikten av att ha mod att stå upp för sanningen, hur han kommer ta en kamp mot woke-mobben och hur han vill “återställa förståndet” samt påståenden om att allt går att fixa, “den amerikanska nedgången är ett val som man aktivt kan motarbeta”.

De andra inbjudna i samtalet plockade sedan upp perspektiven av det auktoritära åsiktsstyrande som dominerade under pandemin och medias styrande av verklighetsbilder.

Musk upprepade att det aldrig funnits ett forum liknande detta som öppnar en kanal för mötet mellan kandidater och väljare. Vilket unisont hyllades av samtliga deltagare. De upprepade dete unika med att politiker kan prata direkt med sina väljare istället för att kontrolleras av traditionella medier. Det lyftes fram som ovärderligt, unikt och särskiljande för Twitter..

Musk menar att Twitter nu ger makten till väljarna och därmed reducerar den kontroll av narrativ som etablerade medier tidigare haft. För att förstärka exakt hur illa och detaljerad kontrollen av narrativ är gav han exemplet med vad som händer när tex Vanity Fair sätter någon på sitt omslag. “Det om något styr bilden av verkligheten,” menade han. En något grund medieanalys, men den landade väl hos de som deltog i samtalet.

Det mest intressanta med kandidatlanseringen på Twitterspaces är just denna meta-inramning av Twitter som det ultimata fria forumet och hur viktig plattformen är för framtiden.

Superlativer om äkthet, genuinitet, medborgarmakt, direkthet, ofiltrerade samtal, dialog samt naiva påståenden om öppenhet. Dessutom upprepades hur otroligt det var att det skedde manusfritt. Det upprepades som ett mantra och när CNN-krönikör senare recenserade lanseringen som “otämjd yttrandefrihet” omfamnades det av Musk med glädje.

**

GILLAR DU DEN HÄR ANALYSEN? Stöd Blankspot idag. Vi är läsarfinansierade och behöver ditt bidrag för att fortsätta granska Sveriges och världens vita fläckar.

**

Mest besvärande för en lanseringskampanj var hur en så stor del av samtalet kretsade runt ett hyllande av Elon Musk köpet av twitter.

Det var dyrt men det finns inget pris på yttrandefrihet, replikerade Musk.

Även utvecklandet av Tesla hyllades. Republikanske politikern Thomas Massie berättade stolt att han alltid varit ett fan av Musk och hur han varit den första kongressledamoten som hade en Tesla.

Nattens sändning visar att den mediemakt Elon Musk har är något han avser att använda sig av under den kommande amerikanska valrörelsen. Sändningen avslutades med att Musk och Sacks bjäd in alla kandidater.

Under Musks ledarskap har hans egen förflyttning allt längre ut på högerkanten kunnat följas.Twitter bör fortsatt analyseras i relation till deras ambition att ta sig in i det konservativa medielandskapet.

Om det var en lyckad lansering för DeSantis återstår att se. Uppenbart är att i skyddet av vackra ord om ett fritt och öppet forum utan åsiktskontroll som ger människor makt ar det mest av allt en reklamtillfälle för Twitter och Tesla.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.