
Analys om Digitalisering, Medieutveckling
Boken Traffic summerar virala mediers storhetstid
Ben Smiths bok "Traffic: Genius, rivalry, and delusion in the billion dollar race to go viral" summerar den febriga och banbrytande tiden i mediebranschen från början av 2000-talet till 2020. Brit Stakston ser boken som ännu ett bevis för en ny tid. Bortom allt det nya som präglat 20 år av medieutveckling.
Av Brit Stakston 7 maj, 2023
Boken tar oss tillbaks till tiden efter sekelskiftet och den första internetbubblan. Med hjälp av några nyckelspelare bakom kulisserna till de nya företagen som Facebook, Drudge Report, Gawker, Huffington Post, Breitbart och Twitter.
Boken påminner oss alla om den galna perioden av den ständiga jakten på nästa virala hit och ständig uppmärksamhet. Samtidigt blir det tydligt vilka uppenbara problem som finns än idag i det digitala medielandskapet. Jag ser boken som ännu ett tecken på att vi äntligen kan lägga den dummaste perioden av internetutvecklingen bakom oss och tydliggör att utvecklingen ställer krav på alla mediekonsumenter och en bredare allmänhet att ta ansvar för att inte backa för utvecklingen längre.
Många av de nya medieaktörerna som kommit och gått under den här perioden drevs med en devis om att de ska lyfta fram sanningen med stort S. De startades som motvikter till amerikanska traditionella mediers icke-transparenta rapportering och den kritik som fanns för rapporteringen under till exempel Irak-kriget.
Genom att rama in den här tidsperioden synliggörs hur såväl mediekonsumenter som journalister förändrats. Den digitala kulturen har format och förändrat medielandskapet, det offentliga samtalet och ytterst demokratin. Boken fångar en hel del av dessa guldletare, visionärer och genier som drev fram den medie- och internetkultur som under dryga två årtionden kom att kretsa runt jakten på nästa virala fullträff. Ofta användes begrepp som radikal transparens eller radikal ärlighet som honnörsord för den hållning som eftersträvades.
Författaren Ben Smith är idag chefredaktör för nyhetssajten Semafor men är mest känd som tidigare chefredaktör för Buzz Feed News mellan åren 2011-2020. Precis inför lansering, kom lägligt nog för boken, nyheten om att Buzz Feed News lagt ner sin nyhetsredaktion.
Bokens största värde är att än en gång få en helhetsbild av de uppenbara problem som kom med dete ekosystem av medier, information och gemensamt kunskapsdelande när det blev något helt annat än det vi so jobbade inom fältet trodde. Vi minns alla hur hoppfulla de där första febriga åren var när drömmarna om gemenskaper och communities dominerade.
Nu är det till stor del dominerat av ett fullständigt ohanterligt flöde där alla bryr sig mer om att sända än att någonsin lyssna. Och där desinformation, hat och hot och politisk manipulation är vardag i varje liten innehållsbit. Det visade sig ju med tiden inte vara finnas äldra och nya tidens publicister som ville tjäna på klicken utan även de som gynnas av att så split samhällen. Det är dom som lyckats använda dessa plattformar allra mest effektivt.
Det är också en nyttig påminnelse i tider då allt handlar om Tiktok om hur Facebook sannerligen varit en slags jätten gluff gluff som slukat allt som kommit i deras väg. De stod verkligen i centrum av allt under de där första åren. Och i reflektionen om det känns tiden lika skoningslös mot de här nya bolagen. De känns redan så dammiga och överflödiga. Ljuset håller på att släckas hos företag efter företag. Se bara på utvecklingen hos Twitter.
Det är riktigt hoppfullt hur den här boken blir ännu ett tecken i tiden. Det är hög tid att äntligen, en gång för alla, lägga den dummaste perioden av internetutvecklingen bakom oss. Men det ställer onekligen också krav på såväl mediekonsumenter och den breda allmänheten. Ansvaret för mediekonsumtionen ligger trots allt även hos den enskilde individen och de medieval man gör.
Lyssna gärna på senaste avsnittet av redaktionspodden Här är Blankspot där vi pratar om bland annat boken Traffic.