Twitter/X har under Musks första år vid rodret fått användare och annonsörer att lämna plattformen. Brit Stakston analyserar vad som händer med plattformen och vilka alternativ som finns.
Av Brit Stakston 14 november, 2023
Det har varit ett turbulent år för plattformen X med Musk vid rodret. Hans ledarskap och egna agerande i aktuella samhällsfrågor har påverkat Twitter starkt. Antalet aktiva dagliga användare minskar, annonsörerna sviker och namnbytet i juli till X åstadkom inte det lyft för vare sig varumärket eller tjänsten som Musk hoppats på.
Musk aviserade tidigt att köpet av Twitter var en accelerator för att skapa just X, en app som ska göra allt. Det är förklaringen till namnbytet men inget av detta har ännu utvecklats. Inom kort tänker han sig införa flera betaltjänster för att kunna använda plattformens olika funktioner.
Han hävdar än idag att köpet av Twitter var ett steg för att “säkra demokratins utveckling” genom att tillhandahålla en öppen fri plattform för alla med total yttrandefrihet.
Men tystandet av kritiska röster han ogillar samt mängden av hat, hot och desinformation som flödar över på plattformen visar mer av ett djupt dysfunktionellt forum.
Idag har Elon Musk flest följare i hela världen med sina dryga 162 miljoner och har genom köpet av plattformen ökat sitt digitala inflytande och makt över det offentliga samtalet. Musks egna antisemitiska, pro-ryska och pro-kinesiska inlägg har dessutom visat mer och mer av såväl hans politiska ståndpunkter som beräknande marknadsföringsstrategier.
Vid sitt tillträde genomförde han personalnedskärningar på cirka 80 procent som var nödvändiga för att minska kostnaderna och som blev branschledande. Dessutom dras Musk med stora räntekostnaderna för de lån han tog vid förvärvet av Twitter.
Nedskärningarna innefattade nyckelfunktioner inom policyfrågor, säkerhet och moderering. Tjänsten har numer en mängd problem relaterade till stabilitet, integritet och funktionalitet i tjänsten. Det har allvarligt påverkat det viktiga systematiska arbetet mot desinformation och säkerhet för minoritetsgrupper.
Den judiska organisationen Anti-Defamation League ADL som bekämpar antisemitism har kritiserat Elon Musk för hur Twitter snabbt blev en hemvist för extremister på grund av den mängd av anti-semitisk information som med lätthet spreds på plattformen.
ADL noterade på kort tid efter Musks övertagande att de förändringar han införde ledde till att det antisemitiska innehållet ökade på plattformen.
Vid sidan av att inte prioritera modereringsarbetet pekade ADL även på de negativa effekterna av Musks beslut om att vem som helst köpa sig en verifiering av sitt konto. Den blå “verifieringsbocken” fick man tidigare efter en hyfsat omfattande legitimeringsprocess. Särskilt i en amerikansk kontext har den verifieringen haft en stor betydelse för avsändarens trovärdighet och legitimitet. Nu kan vem som helst köpa sig detta för cirka 100 kr och man kan därmed inte längre lita på vem som är vem längre. Det har lämnat fältet fritt för fejkkonton, konspirationsteoretiker, digitala provokatörer och lurendrejare att framstå som seriösa.
Själv såg Musk det som ett sätt att ta bort ståndsindelning bland användarna.
ADL och många andra kritiserade även Musk för att tillåta tidigare avstängda användare att återvända. Ett exempel är den misogyne influeraren och före detta kickboxaren Andrew Tate som trots tidigare återkommande överträdelser mot plattformens tidigare regler återigen välkomnades tillbaka.
Musk i sin tur anklagade i september 2023 ADL för att ligga bakom 60 procent av Twitters minskade annonsintäkter.
Sammantaget leder allt detta nu till att många funderar på alternativ till Twitter. Expressen skrev häromdagen att vänsterdebattörer flyr till Blue sky. En slutsats som i och för sig mest är baserat på Jonas Sjöstedts egna orsaker till att lämna twitter men generellt har det senaste året på svenska twitter präglats av en än större dominans av arga högerdebattörer på Twitter. De har också fått stor utdelning av sin närvaro där i form av synlighet i den offentliga debatten och i media.
När TT gjorde en uppföljande artikel på samma tema angav jag just detta med hur Twitter än idag når in på redaktionerna som en orsak till att det är svårt att lämna twitter trots den negativa utvecklingen i stort.
Politiker har aviserat sitt utträde men kvarstår ändå för den mediala synlighet som ett aktivt twittrande än idag ger i Sverige. Det är fortfarande en jätteeffektiv kanal för att göra politiska utspel och tända en brandfackla som ses av medier.
Efter terroristorganisationens Hamas anfall mot Israel den 7 oktober och den pågående konflikten blir det än en gång tydligt vad det betyder för civila att kunna rapportera direkt om det som drabbar dem. Särskilt när journalister inte finns på plats. Och även om desinformationen och propagandan också fyller alla flöden så kan civila visa de övergrepp som sker och påverka hur omvärlden ser på utvecklingen.
Här har alltid twitter haft en unik särställning som krisverktyg och det har alltid varit plattformens styrka.
Alternativen till detta kommer aldrig kunna ersätta det som twitter varit. Världens alla medier kommer inte så unisont vända blickarna mot en plattform längre. Tiden är förbi för detta. Tjänsterna och användarna utvecklas och den stora trenden är mer av fragmentisering än att det finns en enda tjänst som samlar alla.
Men med det sagt; testa gärna fler alternativ till mikrobloggande, här återfinns de fyra mest populära alternativen:
Blue sky social ser sig ”som twitter förr” det vill säga mycket internationellt fokus och med starkt fokus på nyheter, precis som twitter i sin linda. Men det tar ju tid att bygga upp en användarbas och just detta finns det ofta mycket mindre intresse för nu än tidigare när sociala medier var nytt.
Än så länge är plattformen tillgänglig via invite only eller några dagars köande. Så snart de fått upp lite mer volym av användare kommer tjänsten vara öppen för alla. Blue Sky är skapat av fd twitteranställda och ser ut som en twitterkopia. de senaste månaderna har Blue Sky har haft en relativt stor tillväxt det senaste halvåret och följer samma mönster som twitter i början. Här finns många journalister, forskare, aktivister och numer även politiker. Antalet användare uppges vara cirka 1.3 miljoner i oktober 2023.
Mastodon – även det vill vara en decentraliserad plattform, användarna kan driva egna “noder” det vill säga mer av en plattform där användarna kan bygga sitt eget nätverk. Ambitionen här hos en användare är mer av att bygga en liten tajt community än att nå ut till hela världen med en enskild tweet. Ca 10 milj följare i världen mars 2023.
Tribel – en app som vill komma bort från att användare så lätt genom algoritmer “hamnar i domedagsflöden”. De beskriver sig som en plattform med ”moral, sanning och för folket”. Användarna kurerar sitt nyhetsflöde och bestämmer själv vem som ska få se vilka poster.. Positionerar sig tydligt närmare demokraterna i USA dvs i den amerikanska kontexten en app som anses vara ”vänsterlutad” som en motvikt till twitter som upplevs blivit påverkat av Musks förflyttning åt höger. Hyfsat ny, cirka 600 000 följare i början av året.
Instagram Threads är också ett alternativ till twitter men på grund av Metas oenigheter med EU en funktion som ännu inte implementerats här. Threads är en slags 500 teckens version av Twitters 140 tecken, användarna startar ”trådar” och bestämmer vilka av följarna som får interagera med inlägget. Alla med ett instagramkonto kan använda Threads. Videos kan vara upp till 5 minuter långa. Uppskattas av många för att vara ett lugnare twitter, där längre resonemang och samtal kan föras. Det pratas ofta om ett tiktok för text som ambition det vill säga mer av underhållning än nyhetstungt – men Threads har visat sig uppskattas för just nyhetsdelning precis på det sätt som varit så centralt i Twitters nyckelfunktion