Nyheter om ,

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

I april rapporterade Blankspot från Migrationsverkets förvar i Kållered där flera personer hungerstrejkade mot att hållas inlåsta, tätt inpå varandra, under den pågående pandemin. 

Kiril Bushovski som Blankspot talade med då, har sedan dess suttit i förvar under hela sommaren i väntan på utvisning till Belarus, som enligt handlingar vi fått ta del av, ska verkställas i dag den 16 september. Anledningen till utvisning är att han blivit dömd för stöldbrott i Sverige. Han får inte heller återvända inom tre års tid.

Det är just coronapandemin som har gjort att väntan blivit lång för Kiril och andra i förvar.

Men nu är det mer eller mindre fritt att resa till Belarus från Sverige, även om utrikesdepartementet den 14 september förlängde avrådan från icke nödvändiga resor för länder utanför EU, EES och Schengenområdet till och med den 15 november 2020. 

Utöver pandemins påverkan är läget i Belarus oroligt på grund av de pågående demonstrationerna som följt presidentvalet, som hölls den nionde augusti i år. 

Enligt det officiella valresultatet fick den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko 80 procent av rösterna. Samtidigt utropade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja sig som den rättmätiga vinnaren i valet, precis innan hon flydde till grannlandet Litauen.

Det officiella valresultatet har fördömts av flera internationella valobservatörer, liksom av stora delar av det belarusiska folket.

De anser att valet varit riggat. 

De stora demonstrationerna som utbrutit efter valet verkar inte heller upphöra. Flera medier rapporterade att över 100 000 människor demonstrerade mot den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko i Minsk under söndagen. Omkring 400 personer ska ha gripits vid tillfället, somliga under brutala former av maskerade personer, enligt SvD

Även Kiril har krävt Lukasjenkos avgång via sina sociala medier, där han också delat material som sympatiserar med de pågående protesterna.

Som läget är just nu är det inget stopp för utvisningar från Sverige till Belarus, uppger Migrationsverket i ett mail till Blankspot, men de följer utvecklingen i landet och uppdaterar löpande informationen.

Migrationsverket ser just nu inte heller någon ökning av antalet asylsökande från Belarus. De har däremot 77 öppna ärenden gällande personer som självmant ska återvända till landet.

Ytterligare statistik vi fått ta del av från polisen visar att de den sista augusti hade 114 öppna ärenden rörande medborgare från Belarus. Tio av dessa var utvisade på grund av brott, 67 var överlämnade från Migrationsverket och 37 var polisavvisningsärenden. Enligt uppgifter från den 15 september befann sig även två belarusier i förvar och en i häkte.

Uppgifterna om arresteringar och vittnesmål om hur människor hanterats av polis i Belarus är något som starkt oroar Kiril.

Han är rädd för att bli fängslad om han återvänder. Utöver sitt belarusiska pass har han även ett polskt visum och har därför bett om att få bli skickad till Polen i stället. 

– De ska deportera mig till ett land där oskyldiga människor torteras och jag får inte resa till en plats utom fara, bara för att jag är född i Belarus, säger Kiril.

Bild: Montage. Demonstration i Minsk, Belarus, den 30 augusti 2020. Foto: Homoatrox via Wikimedia commons. Migrationsverket Sundbyberg. Foto: Björn Bjarnesjö.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.